Uitgestorven gangpaden in de Coop. Duitsers mijden supermarkt in grensdorp Bad Nieuweschans vanwege corona: 'Dit is shit'

Foto: Anne Marie Kamp

Supermarktondernemer Bert Stuut, van de Coop in grensdorp Bad Nieuweschans, zet zich schrap voor de tweede coronagolf. ,,Dit is shit.”

De provincie Groningen geldt sinds een aantal dagen voor Duitsers als code rood gebied. Dat betekent alleen de grens over voor noodzakelijke gevallen. Een bezoekje aan de supermarkt valt daar niet onder. En, omdat Duitsers nogal gezagsgetrouw zijn en doen wat ze wordt opgedragen’, is het zeer rustig in de supermarkt van Stuut.

Het is de eerste grote supermarkt die onze oosterburen tegenkomen als ze de grens overwippen. ,,Tachtig procent van mijn klanten is Duits. Als die wegblijven, ja, dan krijgen we het moeilijk.”

‘Ook de voorraden moet ik nu goed in de gaten houden’

Bert Stuut heeft al twee decennia een supermarkt in het grensdorp. Maar deze crisis hakt er stevig in. De eerste golf, in maart en april, kostte hem al ruim een half miljoen euro aan omzet in de supermarkt en de lunchroom. Zeventig medewerkers heeft hij in dienst, maar hij zal de roosters moeten aanpassen, want het is nog maar half zo druk in de winkel. ,,Ook de voorraden moet ik nu goed in de gaten houden. Bestellingen doorgeven doe ik amper, want ik heb het magazijn nog vol staan.”

Afgelopen zaterdag was de Duitse Dag, Duitsers vieren dan de Duitse eenheid. ,,Normaal een topdag, nu helemaal shit. Weg mooie omzet. Maar ik had er wel mijn voorraad voor aangelegd.” Medicijnen, frisdrankblikjes en koffie. Dat zijn veel gekochte producten door de Duitse klanten.

‘Deze crisis moet niet te lang duren’

Terwijl zijn supermarktcollega’s in Nederland alleen maar mooie cijfers presenteren, topomzetten draaien en nadenken over bonussen voor het personeel kijkt Stuut naar zijn dag rapportages. ,,De indexen zijn ingestort. Bijna gehalveerd. Mijn personeel werkt hard, maar een bonus uitdelen? Tja, ik hoop dat we deze crisis goed doorkomen. Ik ben optimistisch, want dit is een goed bedrijf. De banken hebben en houden vertrouwen en de regelingen zijn goed. Maar deze crisis moet niet te lang duren.”

Terwijl Stuut aan de telefoon hangt komt een grote vrachtwagen aangereden. Die wil de pakken koffie afleveren. ,,Liever nu niet, maar de bestelling kan niet worden geannuleerd”, beseft Stuut. ,,Dan maar in het magazijn. Er komen ongetwijfeld betere tijden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu