Uitgever De Blauwe Tijger van Tom Zwitser uit Groningen genoemd in terreurrapport: nepnieuws, complotten en financier

Voorman Tom Zwitser van De Blauwe Tijger. Foto: Corné Sparidaens

In het uitgebreide rapport ‘Dreigingsbeeld Terrorisme’ van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV), dat deze week is verschenen, wordt de Groningse uitgever De Blauwe Tijger genoemd. Het bedrijf blijkt een boerenactiegroep te financieren.

De Blauwe Tijger is van de Groninger Tom Zwitser. De filosoof geeft via De Blauwe Tijger verschillende boeken en magazines uit. En hij bestiert een journaal op YouTube waarin veel aandacht is voor de boerenprotesten, corona en andere maatschappelijke thema’s die een heet hangijzer vormen.

Onder het kopje polarisatie wordt de uitgever genoemd in het rapport van de NCTV op pagina 33. Het hoofdstuk gaat over verschillende radicale anti overheidsgroepen die zich verenigen in de lockdownprotesten en boerenprotesten, die kleiner maar grimmiger van aard worden.

Bij een gedeelte is sprake van een zekere verharding, bijvoorbeeld door het uiten van dreigementen richting politici, journalisten en andersdenkenden ,,Aansluiting van verschillende groepen met verschillende grieven, verbonden door anti-overheidsdenken, kan verharding in de hand werken."

Nepnieuws, complotten en financier

Als voorbeeld wordt vervolgens de Groningse uitgever bij naam genoemd: ,,Zo doneert de ultraconservatieve uitgeverij De Blauwe Tijger, een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën, geld aan een boerenactiegroep.”

Eerder werd De Blauwe Tijger op de vingers getikt door het RIVM voor het verspreiden van nepnieuws over corona. Tom Zwitser vertelde in een video in maart dat de overheid uit was op 200.000 coronadoden en dat corona een uitstekend middel was om het MKB bewust kapot te maken.

Tom Zwitser is benaderd voor een reactie, maar is vooralsnog onbereikbaar.

Nieuws

menu