Wie is Robert Dawes, de grootste drugsbaron van Europa die wordt uitgeleverd aan Nederland vanwege een moord in Groningen?

Paleis van Justitie in Parijs waar Dawes werd veroordeeld tot 22 jaar cel. Foto: Rob Zijlstra

De Engelse drugscrimineel Robert Dawes wordt uitgeleverd aan Nederland. Voor eventjes. Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland had hier middels een Europees arrestatiebevel om gevraagd, de rechtbank in Parijs verleende woensdag toestemming. Vijf vragen met bijbehorende antwoorden.

Wie is Robert Dawes?

Robert Dawes is geboren in 1972 en komt uit Sutton-in-Ashfield bij Nottingham. In 2001 verlaat hij Engeland om zich eerst in Spanje en later in Dubai te vestigen. Zijn vertrek heeft alles te maken met een politieonderzoek naar internationale drugshandel. In 2004 worden zijn broer en vader veroordeeld tot celstraffen tot 24 jaar. Robert Dawes weet de dans te ontspringen.

In de jaren daarna groeit hij uit tot een van de grootste drugshandelaren van Europa met heel de wereld als speelveld. Zijn reputatie: uiterst gewelddadig.

In 2015 gaat het (voor hem) mis. Hij woont dan weer in Spanje en wordt door een speciale eenheid van de Guardia Civil in zijn luxe villa in Benalmádena aan de Costa del Sol gearresteerd en uitgeleverd aan Frankrijk. De verdenking is dat hij 1300 kilo cocaïne van Venezuela naar Parijs heeft gesmokkeld. Vorige maand is hij veroordeeld (hoger beroep) tot 22 jaar celstraf en het betalen van 30 miljoen euro. Hij verblijft in de zwaarst beveiligde gevangenis van Frankrijk.

Wat wil ‘Groningen’ met Robert Dawes?

In november 2002 wordt onderwijzer Gerard Meesters vermoord in zijn woning aan de Uranusstraat in Groningen. De moordenaar is Daniel S., een soldaat van de organisatie van Robert Dawes. Meesters, die niets met criminaliteit te maken heeft, wordt in koelen bloede vermoord omdat zijn aan lager wal geraakte zus drugs had gestolen van Dawes.

Daniel S. krijgt levenslang. Tijdens de rechtszaken valt de naam van Robert Dawes geregeld als zijnde de opdrachtgever van de liquidatie. Zijn naam staat zelfs vermeld in de dagvaarding van Daniel S. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet evenwel onvoldoende bewijs om Dawes als verdachte aan te merken en laat hem met rust.

Dat verandert als Koen en Annemarie Meesters − de kinderen − precies vijftien jaar na dato, in november 2017, aangifte doen tegen Robert Dawes. Dat Dawes als (vermeende) opdrachtgever niet wordt vervolgd, kunnen zij niet accepteren.

Officieren van justitie houden de zaak na de aangifte nogmaals tegen het licht en besluiten tot nieuw onderzoek. Dawes wordt nu wel als verdachte aangemerkt. Twee rechercheurs zijn de afgelopen twee jaar in binnen- en buitenland aan het speuren geweest. Het verhoren van Robert Dawes maakt deel uit van het onderzoek. Hij zal na het verhoor − nog dit jaar − worden teruggebracht naar zijn Franse cel.

Staat Robert Dawes straks terecht voor de rechtbank in Groningen?

Zover is het nog niet. Op basis van het hernieuwde onderzoek en het verhoor moet het OM een beslissing nemen. Er zijn twee mogelijkheden. Of de zaak wordt geseponeerd omdat het OM alsnog tot de conclusie komt dat er te weinig (overtuigend) bewijs is. Of Dawes wordt gedagvaard.

Met het hernieuwde onderzoek en het verzoek tot uitlevering heeft het OM luid en duidelijk A gezegd. Maar het is in dit geval geen automatisme dat vervolgens ook B wordt gezegd.

Moet Dawes terechtstaan, dan is het niet aannemelijk dat hij naar Groningen wordt gebracht. Waarschijnlijk zal het proces uit veiligheidsoverwegingen plaatshebben in een extra beveiligde rechtbank.

Als het tot een strafzaak komt, wat hangt hem boven het hoofd?

Levenslang. Het geven van een opdracht tot moord kan even zwaar worden bestraft als daadwerkelijk de trekker overhalen. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan is de verwachting dat het OM gaat voor alles of niets. Rechters hebben het laatste woord over het lot van Dawes.

Hoe zit het met Frankrijk, waar Robert Dawes 22 jaar moet uitzitten?

De Parijse rechtbank heeft bepaald dat de nu 48-jarige Dawes van de opgelegde 22 jaar er 15 daadwerkelijk moet uitzitten. Hij heeft 5 jaar in voorarrest gezeten. Hij heeft nu dus nog minimaal 10 jaar te gaan.

Het Openbaar Ministerie heeft afspraken gemaakt met de Franse autoriteiten. Als Dawes wordt vervolgd en veroordeeld, dan zal hij eerst zijn straf in Frankrijk moeten uitzitten om aansluitend te worden overgedragen aan Nederland. Dat zal dus op z’n vroegst in 2030 zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu