Uitrol snel internet op Groninger platteland blijft maar moeizaam verlopen

De ergste aanloopproblemen lijken overwonnen, maar toch blijft de uitrol van snel internet op het Groningse platteland moeizaam verlopen. Rodin Broadband krijgt de klus niet voor begin 2022 geklaard.

Het Groningse platteland wacht op snel internet. Provider Rodin krijgt de megaklus niet meer dit jaar volledig geklaard.

Het Groningse platteland wacht op snel internet. Provider Rodin krijgt de megaklus niet meer dit jaar volledig geklaard. Foto: Archief Jilmer Postma

Internetbedrijf Rodin kreeg in 2017 opdracht van de provincie Groningen om 11.000 woningen en bedrijven in Noordoost-Groningen en het Westerkwartier te voorzien van een snelle glasvezelverbinding. Dan gaat het om dunbevolkt plattelandsgebied waar het voor andere providers niet rendabel is een kabel te leggen.

Snel internet nog pas in drie deelgebieden actief

Volgens de oorspronkelijke planning zou het hele Groningse platteland tot aan Scheemda in de loop van dit jaar moeten zijn voorzien van snel internet. Dat is tot dusver echter voor slechts drie van de 25 deelgebieden gelukt: allemaal liggend in de gemeente Het Hogeland.

In veel andere deelgebieden zit de aanleg van het glasvezelnet nog in de tekentafelfase, blijkt uit Rodins jongste planningsoverzicht. In grote delen van het Westerkwartier, Midden-Groningen en de Eemsdelta begint het graafwerk pas na de zomer of zelfs in december.

Westerkwartier moet nog tot maart wachten

Zoals het nu lijkt, worden de laatste internetaansluitingen niet eerder dan maart volgend jaar geactiveerd, in Leek en het zuidelijk Westerkwartier. Rodin benadrukt op zijn website dat slecht weer in het najaar of de winter de planning nog in de war kunnen stoppen.

Nieuwe vertraging ontstond ook dit jaar. Hoewel Rodin na de technische aanloopproblemen van de ‘beter is gaan presteren’, kampt de provider nu vooral met een gebrek aan ‘aanlegcapaciteit’, meldt het provinciebestuur in een update voor Provinciale Staten. Ook corona was daarbij een belangrijke boosdoener.

Coronamaatregelen houden werk op, extra aannemer ingehuurd

De veiligheidsvoorschriften waren een obstakel voor huisbezoeken en inspecties. Bovendien zitten ook andere providers niet stil op glasvezelgebied. Dat zorgt voor een piek in de glasvezelvraag en tekorten aan materiaal en menskracht. De vier regionale aannemers die Rodin heeft ingehuurd voor de klus, krijgen daarom na de bouwvak versterking van de Twentse Siers Groep.

Na de moeizame aanloop zitten provincie en provider elke twee weken rond de tafel om bij te praten over de voortgang. Ook over de communicatie met de inwoners in het gebied die een abonnement bij Rodin hebben gesloten maar (veel) langer dan gedacht moeten wachten op aansluiting.

Wijkcentrale staat verkeerd: Garrelsweer acht maanden in de wacht

In een enkel geval loopt de vertraging nu al op tot acht maanden: in Garrelsweer moest een al gerealiseerde wijkcentrale worden verplaatst om bewoners van het omliggende gebied via een straalverbinding te voorzien van snel internet.

Daar staat tegenover dat er een streep is gehaald door de plannen voor een verdere uitrol richting Veendam, Pekela, Stadskanaal en Westerwolde. Hier hebben de lokale providers Stichting Kabelnet Veendam en Glasdraad BV al veel adressen aangesloten op glasvezel. Daarmee is het voor Rodin niet meer rendabel op zich ook nog op het gebied te storten.

Dat geeft ruimte binnen het budget om extra gas te geven voor het nog resterende werk, schrijven gedeputeerde staten. De provincie heeft Rodin een lening van 30 miljoen versterkt voor de hele operatie. De Economic Board Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen leggen daar voor het aardbevingsgebied nog elk 5 miljoen bij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu