Eigenaren zien woning in Eenrum voor ogen afbranden: 'Poezen werden onrustig, rook en een knal'

Foto: ProNews

In een woning aan de Hoofdstraat in Eenrum is donderdag brand uitgebroken. Eigenaren Sacha Kraan en haar partner Ruben Heijloo zagen hun woning ten onder gaan. „Over twee weken zouden de eerste gasten komen voor de net verbouwde Bed en Breakfast.”

,,Met ons is alles goed, dat is het belangrijkste’’, zegt Sacha Kraan, eigenaar van de afgebrande woning in Eenrum. In pyjama en T-shirt staat ze op een afstandje te kijken hoe weinig er van haar woning overblijft.

Kraan kocht het pand vorig jaar zomer met haar partner Ruben Heijloo. ,,Een deel van de woning verbouwden we tot Bed en Breakfast. Dat was bijna klaar en over twee weken zouden de eerste gasten komen. In het andere deel wonen we. Daarvan moest alleen de bovenverdieping nog worden gerenoveerd.’’

Knal en rook

Kraan klinkt nuchter en rustig. ,,Ik was boven in huis met mijn poezen en zij voelden iets. Tegelijkertijd zag Ruben rook in de keuken en hoorde hij een knal. Of door de knal de brand is ontstaan of als gevolg van de brand weten we niet. We hebben gelijk 112 gebeld.’’

Het stel pakte de poezen, griste laptop, harde schijven, tas en andere waardevolle spullen mee en ging snel naar buiten. ,,Onze poezen zijn bij vrienden ondergebracht. Daar ben ik blij om. En ik hebt respect voor al die brandweerlieden. Ze doen wat ze kunnen.’’

Veel bekijks

Bij de brand aan de Hoofdstraat in Eenrum stonden veel mensen. Politie hield ze met linten op afstand en maade ze uit de rook te blijven. De rookpluim was tot in de weide omgeving te zien.

De brandweer werd verrast door het steeds weer oplaaiende vuur. Van een paar naastgelegen panden – de woningen staan er dicht op elkaar - zijn de ruiten kapot en ze hebben veel water- en roetschade.

Na zo’n vijf uur blussen was de brand donderdagavond onder controle.

Kraan en Heijloo kregen van verschillende bewoners onderdak aangeboden.

Korpsen

De brandweerkorpsen van Baflo, Groningen, Wehe-den Hoorn en Winsum waren aanwezig om het vuur te bestrijden en de naastgelegen woningen te beschermen.

De bewoners hebben zichzelf (en hun katten) tijdig in veiligheid kunnen brengen. Omwonenden van vier andere panden hebben voor de zekerheid ook hun woning verlaten.

(Tekst leest door onder de video)

Bij de brand kwam veel rook vrij, die bovendien bleef hangen doordat het nauwelijks waait. Daarom werd snel opgeschaald en werd een NL-Alert verzonden.

Burgemeester Henk Jan Bolding van de gemeente Het Hogeland kwam ter plaatse.

Nieuws

Meest gelezen

menu