Uitslag Stelling van de dag: Meerderheid vindt het belangrijk om juist dit jaar een kerstkaart te sturen. 'Iemand een hart onder de riem steken is belangrijk!'

Kerstkaarten blijven populair in coronatijd Foto: ANP

Het is bijna kerst, tijd om elkaar een kaartje te sturen. Is het sturen van een kerstkaart dit jaar extra belangrijk nu we elkaar minder zien door corona? Ja, vindt een meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de dag. ‘Iemand een hart onder de riem steken is belangrijk!’

Nederlanders bestellen massaal kerstkaarten. Drukkerij Reclameland in Westerbroek heeft al 70 procent meer kerstkaarten gedrukt dan vorig jaar. En dan was 2020 al een topjaar. Tweederde van de stemmers kan zich hier wel iets bij voorstellen. ,,In de coronatijd worden mensen eenzaam. Een kaartje krijgen is dan wel heel leuk.”

Een andere deelnemer zegt al jaren kerstkaarten te versturen, ook in de tijd dat meer mensen elkaar fijne feestdagen wensen via whatsapp of via sociale media. ,,Ik doe het nu vanzelf extra voor mensen die alleen zijn.” En een kerstgroet via sociale media? ,,ERg onpersoonlijk”, reageert iemand stellig.”

Leuke afsluiting van het jaar

Een andere deelnemer aan de Stelling van de dag spreekt van een leuke afsluiting van het jaar. ,,Je denkt zo aan mensen die je dierbaar zijn.” Ook al zit er volgens hem of haar bij sommigen ook ‘een ongezond kantje aan’. ,,Ik stuur er zo veel mogelijk om zelf met zoveel mogelijk kerstkaarten te kunnen pronken tegenover vrienden, buren en familie. Mijn moeder was hier heel resoluut in. Als je geen kaartje terugstuurde kwam er een kruis achter je naam.”

Het feit dat er meer kerstkaarten verstuurd worden is volgens iemand anders een teken dat de mensen meer zijn gaan nadenken over hun relaties, de mensen die ze kennen. ,,Het sturen van die kaarten is niet zo belangrijk. Dat mensen meer aan elkaar zijn gaan denken wel.”

Nieuws

menu