Uitslag 'sneltest' in XL-teststraat Groningen duurt soms meer dan 24 uur

De XL-teststraat in Martiniplaza Groningen. Beeld: DVHN

Vrijdagochtend om 9.45 uur de test aangevraagd, om 12.30 uur getest door twee vriendelijke militairen in een vrijwel lege hal van MartiniPlaza in Groningen. En vervolgens wachten, wachten, wachten... De uitslag van de ‘sneltest’ op corona in de nieuwe XL-teststraat blijkt dit weekeinde soms meer dan 24 uur op zich te laten wachten, terwijl het binnen vier uur zou moeten.

Kinderziektes in het ICT-systeem, zo verklaart de woordvoerder van het projectteam van de teststraat. Het systeem dat gebruikt wordt in MartiniPlaza en het landelijke systeem zijn nog niet goed op elkaar afgestemd. Volgens de woordvoerder wordt er hard gewerkt aan een snellere uitslag. Binnenkort moet het wel in vier uur lukken.

Voortvarend

Het zag er begin deze week zo veelbelovend uit. Nadat het ministerie enkele weken geleden besloot om op zeven plekken in het land grote XL-teststraten te openen, gingen een projectteam van het ministerie, de GGD Groningen, militairen vanuit Havelte en Assen en MartiniPlaza voortvarend aan de slag. Afgelopen maandag kon daardoor in de Groningse evenementenhal de eerste XL-teststraat van het land open.

In deze XL-straten wordt aan sneltesten gedaan: testjes van Abbott die vergelijkbaar met een zwangerschapstest binnen een kwartier een uitslag geven. Dat zou het, in theorie, mogelijk moeten maken om snel na zo’n test weer enigszins veilig onder de mensen te komen.

Proef op de som

Dus besluit uw verslaggever vrijdag de proef op de som te nemen. Die avond staat er namelijk een etentje op het programma met familieleden die niet allemaal op hetzelfde adres wonen.

Officieel mag zo’n test alleen als je klachten hebt. Maar binnenkort wil het ministerie toch toestemming geven voor het massaal testen zónder klachten, want de testcapaciteit in Nederland begint nu goed op peil te komen. En ach, in Groningen en Drenthe is meer dan genoeg testcapaciteit. De GGD-woordvoerders lieten in de loop van de week ook al doorschemeren dat in Noord-Nederland testen zonder klachten eigenlijk al prima kan. Het wachten is alleen op groen licht vanuit ‘Den Haag’.

Dat er meer dan genoeg plek is, blijkt vrijdag inderdaad in MartiniPlaza. De grote evenementenhal met acht teststraten, netjes afgezet met dranghekken, is tijdens lunchtijd vrijwel leeg. Eén meisje op de fiets, één voetganger en één auto met twee inzittenden, dat zijn de enige andere klanten.

Kriebelt even

De beveiligers, rondlopende EHBO-medewerkers en de militairen bij de testhokjes hebben alle tijd de paar bezoekers vriendelijk de weg te wijzen. ,,Heeft u een afspraak?’’ ,,Ja, over 10 minuten.’’ ,,Oh prima, ga maar verder.’’ Even je identiteitskaart laten zien, zitten in een hokje, hoofd achterover en mond open. Voorzichtig doet een van de testende soldaten het wattenstaafje in de keel en diep in de neus. ,,Dit kriebelt even hoor, soms schrikken mensen dat het staafje zo diep gaat.’’ Maar het valt mee.

Drie minuten later sta ik alweer buiten. Dan begint het wachten op een mailtje van Coronatest.nl. Eerder in de week bleek het ook al niet zo snel te gaan als zou moeten. Een deel van de mensen die in de XL-teststraat was getest, moest meer dan 40 uur op de uitslag wachten.

Proefweek

,,In de teststraat zelf is de uitslag binnen een kwartier bekend, achter de schermen’’, laat de woordvoerder van de teststraat weten, als ik met de pet van journalist op navraag doe. ,,De verwerking in het systeem kost alleen nog te veel tijd’’, vervolgt ze. ,,Het is een proefweek’’, legt de woordvoerder uit. ,,We testen de werkwijze. Deze eerste week is het meeste werk door medewerkers van Defensie gedaan. Die werken met hun eigen systeem.’’

Verder loopt het overigens allemaal naar wens in de nieuwe teststraat, laat ze weten. ,,We kunnen er prima 2,5 duizend per dag aan. Maar de eerste week hebben we het bij vijfhonderd per dag gehouden. Er is in Groningen ook niet heel veel vraag op dit moment.’’

Zaterdag om 12.40 uur komt dan eindelijk het verlossende mailtje. Negatief.

Uit verschillende reacties blijkt later dat ik niet de enige ben die lang moet wachten. er zijn er die meer dan 36 uur wachten. Maar een deel van de mensen krijgt ook binnen enkele uren al de uitslag. De GGD stelt zondag dat het merendeel de uitslag nu binnen vijf uur moet krijgen.

En het etentje? We hebben gelukkig een grote tafel. De jongeren aan de ene kant, volwassenen op zo’n 2 meter afstand aan het andere eind.

Nieuws

Meest gelezen

menu