Unieke schouw ontdekt in stadhuis Winschoten

Foto Huisman Media

Bij renovatiewerkzaamheden in een van de wethouderskamers in het stadhuis van Winschoten, is een ongeveer driehonderd jaar oud schouwpaneel ontdekt.

Sinds 1994 was het uit eikenhout gesneden, goed onderhouden paneel al weer in de werkkamer. Daarvoor lag het tientallen jaren op zolder, maar pas vorige week werd duidelijk dat het om een bijzonder, uniek exemplaar gaat. Kostbaar is het niet, maar de historische waarde is wel groot, meent wethouder Kees Swagerman van de gemeente Oldambt.

Blij

De stijl doet denken aan houtsnijkunst van de periode van Lodewijk de 14de, zegt Swagerman. ,,We dachten eerst dat het in ongeveer 1885 was gemaakt. Maar specialisten hebben ons verteld dat het zeker uit de periode 1700-1750 dateert. De eerste helft van de achttiende eeuw”, zegt een glunderende Swagerman.

Naast bestuurder en politicus is Swagerman kunstliefhebber. ,,Hier word ik oprecht blij van. Kijk hoe mooi het eruitziet. Dit is een zeldzaam stuk. Hier is echt geen tweede van.” Swagerman voegt eraan toe dat het front origineel is, maar de zijkanten in 1990 zijn vervangen. ,,Ach, ja. Zo deden ze dat destijds”, klinkt het berustend.

Monument

Het is de bedoeling dat het paneel wordt overgedragen aan de stichting Monument & Materiaal in de stad Groningen. ,,Maar we willen wel weten waar het uiteindelijk naartoe gaat.” Het liefst ziet Swagerman dat het robuuste houtsnijwerk wordt opgenomen in de collectie van het nog nieuw op te zetten historisch museum in Groningen. ,,Dan blijft het kunstwerk ook voor iedereen zichtbaar, voorzien van documentatie.”

Prachtig en perfect

De gemeente Oldambt schakelde in eerste instantie de stichting Oude Groninger Kerken in om te achterhalen waar de schouw vandaan kwam. ,,Zij konden het geen plek geven.” Daarna werd Freerk J. Veldman, voormalig conservator, erbij gehaald. Deze specialist constateerde dat het geen origineel van de bekende houtsnijkunstenaar Jan de Rijk is, zoals in eerste instantie werd gedacht. ,,We denken nu vrijwel zeker te weten dat een leerling van De Rijk hem heeft gemaakt. Het is een prachtige schouw, maar net niet de perfecte snijwerkkunst, waardoor De Rijke in heel Nederland bekendstond.”

In oktober werd ook al een bijzondere ontdekking gedaan. In een van de werkkamers werd een muurschildering ontdekt uit circa 1910.

Nieuws

Meest gelezen

menu