Universitair Medisch Centrum Groningen onderzoekt afweer tegen Covid-19 bij groep Lifelines-deelnemers

Het UMCG-team gaat bloedmonsters gebruiken om inzicht te verkrijgen in de opgebouwde afweer tegen het virus.  Foto: Pixabay

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) schakelt de hulp van een kleine groep deelnemers van het Noord-Nederlandse bevolkingsonderzoek Lifelines in om meer inzicht te krijgen in het ziekteverloop bij een coronabesemetting. Een team van wetenschappers heeft circa 130 deelnemers die positief zijn getest op het coronavirus gevraagd extra bloed af te geven.

Lifelines verzamelt al sinds 2006 gegevens en lichaamsmaterialen van meer dan 167.000 mensen uit Noord-Nederland. In het Lifelines corona-onderzoek worden deze gegevens worden gekoppeld aan nieuwe data uit huidig onderzoek naar het coronavirus.

Bloedmonsters gebruiken

Eén van de terugkerende vragen in het Lifelines corona-onderzoek is de vraag of een deelnemer positief getest is geweest. Daarop volgt een reeks verdiepende vragen, die sinds maart (twee-)wekelijks zijn herhaald.

Het UMCG-team, bestaande uit Debbie van Baarle en Anke Huckriede van de afdeling Medische Microbiologie en Lude Franke van de afdeling Genetica, gaat daarnaast bloedmonsters gebruiken om inzicht te verkrijgen in de opgebouwde afweer tegen het virus.

Hiermee is te bestuderen welke mensen antistoffen maken, in welke mate dat gebeurt en hoe lang de antistoffen aanwezig blijven. Doel is beter te kunnen voorspellen wie risico loopt op ernstige Covid-19.

Erfelijkheid speelt een rol

Uit het noordelijke corona-onderzoek bleek eerder al dat erfelijkheid een rol speelt in de mate waarop iemand ziek wordt van het virus. ‘Het beeld dat zich nu aftekent suggereert dat het immuunsysteem bij mensen die door corona ernstig ziek zijn, anders staat afgesteld. Dat is dus voor een deel erfelijk bepaald’, licht Lude Franke in een persbericht toe.

Daarnaast kunnen factoren als eerdere blootstelling aan reeds circulerende coronavirussen een rol spelen in het ziekteverloop.

Grotere groep bestuderen

Het onderzoeksteam onderzoekt de mogelijkheden om het afweersysteem bij een grotere groep Lifelines-deelnemers te bestuderen. Franke: ‘Van iedere Lifelines-deelnemer is enorm veel bekend over hun gezondheid, leefstijl, familierelaties en meer. En dat van de afgelopen vijftien jaar. Deze verzameling aan gezondheidsgegevens is voor wetenschappelijk onderzoek naar corona van grote waarde.’

Lifelines corona-onderzoek

Het Lifelines Corona-onderzoek is een gezamenlijk initiatief van het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen, de Aletta Jacobs School of Public Health en Lifelines. Het wordt mede mogelijk gemaakt door de Universiteit van het Noorden, gesteund door het Ubbo Emmius Fonds en NDC mediagroep.

Nieuws

Meest gelezen

menu