UMCG zoekt vrijwilligers om mogelijk nieuw coronavaccin van Akston Biosciences te testen

Foto: Pixabay

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zoekt 176 vrijwilligers om een mogelijk nieuw coronavaccin te testen. De test betreft het AKS-452-vaccin van Akston Biosciences uit de Verenigde Staten.

Het UMCG zoekt 176 gezonde vrijwilligers ouder dan 18 en jonger dan 65 jaar, die nog niet eerder een coronabesmetting hebben doorgemaakt of een (kandidaat-)vaccin tegen corona hebben gekregen.

Deelnemers aan het onderzoek krijgen een of twee doses van het kandidaat-vaccin toegediend om vast te stellen bij welke dosering je voldoende antistoffen in je lichaam hebt.

Vaccin Akston Biosciences

Het vaccin van Akston Biosciences is een ‘recombinant subunit vaccin’. In dit type vaccin wordt geen gebruik gemaakt van het eigenlijke coronavirus (verzwakt of levend). Het vaccin is opgebouwd uit een gedeelte van het coronavirus, het spike-eiwit, dat gefuseerd is met een eiwitfragment van een menselijk antilichaam. Het vaccin zit in een vloeistof, of aanvullend middel, die de afweerreactie versterkt.

Het menselijk lichaam weet dat het spike-eiwit hoort bij het coronavirus en brengt een afweermechanisme op gang, waarbij antistoffen en T-cellen worden geproduceerd. Met deze techniek wordt een natuurlijke reactie tegen de virusinfectie geïmiteerd en wordt het eigen afweersysteem geactiveerd.

Het voordeel van dit type vaccin is volgens het UMCG dat het geen genetisch materiaal van het virus bevat en het dus onmogelijk is dat er vermeerdering van het virus in het lichaam plaatsvindt.

Uitgebreid getest in diermodellen

Het vaccin is reeds uitgebreid getest in diermodellen voor coronabesmettingen, waarin het effectief en veilig is gebleken. De volgende fase is het onderzoeken van de veiligheid, verdraagbaarheid en de reactie van het immuunsysteem op het vaccin bij mensen.

Deelnemers aan de test verliezen niet het recht om later ook nog een ander coronavaccin te krijgen.

Meer informatie over het onderzoek en de mogelijkheid tot deelname is te vinden op de website van het UMCG .

Nieuws

Meest gelezen

menu