Universiteitsraadpartij De Vrije Student roept op tot transparantie rond zaak 'paspoortprofessor'

Foto: DvhN Foto: Frits Poelman dvhn frits poelman

Universiteitsraadpartij De Vrije Student roept het College van Bestuur van de Rijkuniversiteit Groningen (RUG) op om duidelijkheid te verschaffen over de kwestie rond professor Kochenov, die betrokken zou zijn bij de handel in EU-paspoorten. Volgens de partij wordt er geen duidelijk signaal gegeven over de publicatie van het onderzoeksrapport naar de professor.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) beloofde de Tweede Kamer dat het onderzoek naar de hoogleraar in het eerste kwartaal van 2020 zou worden gepubliceerd, maar dat is tot heden nog niet gebeurd. Een woordvoerder van de RUG meldde daarna dat de rapportage binnenkort verschijnt. ,,Het College van Bestuur bestudeert het onderzoeksrapport en neemt eerdaags een besluit.”

Desondanks lijkt een publicatie van het rapport nog niet zeker. Jorien Bakker van de RUG zei daarover: „Dat moeten we nog goed bekijken. Het is een rapport dat in opdracht van de RUG als werkgever is gemaakt over een van onze werknemers, en we zijn wettelijk verplicht de privacy van de medewerker te beschermen.”

‘Hand boven het hoofd’

Fractievoorzitter Dylan Gerding plaatst grote vraagtekens bij de houding van het universiteitsbestuur. ‘Het gaat hier om een hoogleraar die waarschijnlijk heeft meegewerkt aan het verhandelen van EU-paspoorten. Het kabinet vindt dergelijke paspoorthandel onwenselijk en de AIVD noemt het bedreigend voor de nationale veiligheid. Het lijkt er nu sterk op dat het universiteitsbestuur de publicatie van het onderzoek voor zich uit probeert te schuiven en dat het de professor de hand boven het hoofd houdt.’

WOB-verzoek

De Vrije Student probeert de stukken nu gepubliceerd te krijgen middels de Wet openbaarheid van bestuur. Het niet publiceren van de stukken zou volgens de partij ‘academische waarden als transparantie en onafhankelijkheid’ in het geding brengen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu