Update (3): Ziekenhuizen beperkt open, vooral botbreuken

Foto: Archief DvhN

Ziekenhuizen in de provincie Groningen zijn vanwege het winterweer beperkt open. Spreekuren zijn afgelast en poli's gesloten.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) adviseert patiënten thuis te blijven vanwege de gladheid. Het ziekenhuis is open, maar personeel heeft ook moeite het ziekenhuis te bereiken. De telefoon staat roodgloeiend; patiënten bellen massaal hun afspraken af.

Het Wilhelminaziekenhuis in Assen probeert vandaag zoveel mogelijk het reguliere werkrooster te volgen. De geplande operaties zijn van start gegaan en de twintig poliklinieken gaan open, daar waar voldoende personeel het hospitaal kon bereiken. Een woordvoerder van het WZA laat weten dat veel patienten hun afspraak annuleren. Het ziekenhuis adviseert patienten en bezoekers zoveel mogelijk de website in de gaten te houden.

De Ommelander ziekenhuizen in Delfzijl en Winschoten heeft alle afspraken die tot 12.00 uur ingepland stonden afgezegd. Patiënten worden afgebeld.

Dat geldt ook voor een aantal poli-spreekuren in het Treant Refaja-ziekenhuis in Stadskanaal. Ook daar worden patiënten van gesloten poli's afgebeld. Vooralsnog draaien alle operatiekamers, behalve gyneacologie. Voor het Scheperziekenhuis in Emmen geldt hetzelfde. De poli's in Hoogeveen zijn wel open.

Het Martiniziekenhuis in Groningen is helemaal open. Alle operaties gaan door. Wel staat de telefoon ook hier roodgloeiend, aldus een woordvoerster. Patiënten bellen om te melden dat ze niet in staat zijn bij het ziekenhuis te komen.

Update 11.25 uur: Het UMCG kampt met een technische storing en is daardoor telefonisch intern en extern niet goed bereikbaar.

Het noordelijke medische lab Certe heeft de prikpoli's gesloten, alleen de prikpoli's in de ziekenhuizen zijn open. De auto's rijden ook niet langs bij patiënten thuis. Alleen voor trombosepatienten die per se geprikt moeten worden, wordt 'maatwerk'verricht. er komen volgens een arts van Certe geen patiënten in de problemen.

Update 11.40 uur:
En omdat een vrachtauto met maaltijden niet op tijd in Emmen kan zijn, is in het Scheperziekenhuis de warme maaltijd verplaatst van tussen de middag naar 's avonds.

Thuiszorg- en ouderenzorgorganisaties melden dat de meeste ouderen thuis blijven. Veel maaltijdbezorging en noodzakelijke thuisverpleging gaan wel door, aldus zorginstellingen.

Update 15.00 uur:
De ziekenhuizen in de regio melden dat er relatief weinig gewonden zijn door het winterweer. Het Martini Ziekenhuis had tot twee uur 40 gewonden op de spoedhulp met voornamelijk botbreuken. Het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal had er 8. Het UMCG had vanochtend slechts 5 gevallen. Het WZA Assen had er in de ochtend 7.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu