Update: Advocaten betichten politie van vals spel in No Surrender-zaak (update 13.30 uur)

Fotobewerking DvhN No Surrender justitie

De advocaten in de afpersingszaak rond No Surrender betichten de politie van het bewust valselijk opmaken van processen-verbaal.

Tijdens de verhoren zou het vermeende slachtoffer zijn gestuurd. Er wordt in de verbalen iets anders opgeschreven dan wat er tijdens de verhoren is gezegd, aldus de advocaten.

Manipulatie

De stelling van de advocaten is dat er sprake is van manipulatie en dat op deze manier geen sprake is van een eerlijk proces. Ze willen dat de rechtbank onderzoek gaat doen. Ook willen de advocaten dat de betrokken verbalisanten als getuigen worden gehoord.

Of de zaak vandaag wordt voortgezet is de vraag. De rechtbank heeft vijf dagen voor het proces uitgetrokken.

Zeven verdachten

In deze zaak staan zeven verdachten terecht, onder wie zes leden van No Surrender. Zij zouden in november 2016 twee afvallige leden hebben afgeperst en mishandeld. Een van de vermeende slachtoffers zou zijn ontvoerd en werd later half ontkleed achtergelaten in een bos bij Glimmen.

Het Openbaar Ministerie (OM) deelt de kritiek van de advocaten niet. Van bewuste misleiding van de rechtbank is volgens officier van justitie Martijn Kappeyne van de Coppello geen sprake. Dat een deel van de verhoren niet aan het dossier is toegevoegd, klopt wel: die verhoren hadden betrekking op een andere zaak, tegen die van No Surrender-voorman Henk Kuipers.
 

Advocaten willen verbalisanten als getuigen horen

De advocaten nemen geen genoegen met de uitleg van het OM en blijven bij hun standpunt. Ze willen de opnames van de verhoren beluisteren, desnoods op zitting en ze willen de verbalisanten als getuigen horen over de gang van zaken ten tijde van de politieverhoren van het vermeende slachtoffer.

De rechtbank is nu in beraad en zal in de loop van de middag bekendmaken hoe het verder moet met het proces.

Bedreiging No Surrender: nieuwe aanhouding

 

Verdachte ontvoering Glimmen langer vast

 

Nieuws

Meest gelezen

menu