Utrechtse studenten maken lied over 'bevinkje': 'Zo'n houding verdient het om te kakken gezet te worden'

#AkoestischeActualiteit: Bevinkjes

De Utrechtse muziekstudenten Frederik Christ (26) en Maurijn Teunisse (23) hebben de Groningse gasellende gebruikt voor een satirisch nummer. Onder de hashtag #AkoestischeActualiteit krijgen minister Eric Wiebes, en zijn partij de VVD, er flink van langs.

Onder de naam WBU Entertainment maken de studenten wekelijks vermakelijke filmpjes. Het staat nog in de kinderschoenen, maar ze hopen nu al de publieke opinie flink te beïnvloeden. ,,We hebben in dit dossier duidelijk de kant van de Groningers gekozen, want wij vinden het schandalig hoe ze behandeld worden door de overheid", zegt Christ.

De twee sloegen aan op de uitspraak van Wiebes over 'bevinkjes'. ,,Dat woord ontglipte hem, maar dat komt omdat hij er echt zo instaat. Zo'n houding verdient het om eens te kakken te worden gezet."

Reparatiekosten 'peanuts'

Dus begonnen de twee zich in te lezen. ,,We lazen over de opbrengsten van de aardgaswinning in Groningen, dat zijn honderden miljarden. Al die reparaties van de Groningse huizen zijn daarmee vergeleken peanuts. Dus we vroegen ons echt af waarom ze nog steeds gas winnen daar in Groningen en ook waarom er maar niet betaald wordt."

Ook merken de twee muzikanten dat het onderwerp buiten het Noorden begint te leven. ,,Ik denk niet dat het hier in Utrecht dagelijks het onderwerp van het gesprek is, maar er verandert wel iets. Steeds meer mensen beginnen zich af te vragen waarom dit nu allemaal gebeurt."

Lange neus van Rutte

In het filmpje noemen de jongens Wiebes een kwibus en komt er een foto voorbij van premier Mark Rutte met een lange neus. ,,We hopen voor de Groningers dat de gaswinning snel stopt en dat alle huizen gerepareerd worden. Maar ook dat wij aan het liedje wat bekendheid overhouden, want we spelen wekelijks in op de actualiteiten."

Nieuws

menu