'Uw verhaal heeft mij geraakt.' Bevingsslachtoffers Monique en Peter krijgen een brief van Mark Rutte

„Ik heb uw brief gelezen en uw verhaal heeft mij geraakt”, schrijft Mark Rutte aan bevingsslachtoffers Monique en Peter Klok uit Schildwolde. Het echtpaar raakte volledig verstrikt in de schade-afhandeling en schreef een brief aan de demissionair premier.

Peter en Monique Klok waren voor het eerst in jaren op vakantie toen hun boerderij door brand werd verwoest.

Peter en Monique Klok waren voor het eerst in jaren op vakantie toen hun boerderij door brand werd verwoest. Foto: Marcel Jurian de Jong

„Mooi dat hij een persoonlijke brief schrijft”, reageert Monique. „Dat hadden we niet verwacht.”

‘Ten einde raad’

Hun probleem is complex. In 2016 bleek hun huis in Roodeschool onveilig. Acht maanden later verhuisden ze naar een huis in Schildwolde. Terwijl ze daar wachtten op de afhandeling van de schade brandde hun huis in Rodeschool af. Een kwajongensstreek.

Inmiddels heeft het echtpaar te maken met hun verzekeraar, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), de gemeente Het Hogeland en het Interventieteam. Monique Klok: „We zijn ten einde raad.”

De brief

Daarom schreven ze twee weken geleden een brief. Rutte kwam die week naar Groningen en nam hem in ontvangst tijdens een bezoek aan Stut en Steun, een organisatie die bevingsslachtoffers ondersteunt.

„We slapen al jaren niet goed meer, gemiddeld vier uurtjes per nacht. We zijn depressief, lopen constant met hoofdpijn rond. We hebben hartklachten en nog veel meer lichamelijke klachten”, schrijft het echtpaar.

Rutte reageert: „Ik kan mij nauwelijks voorstellen welke impact dit heeft op het dagelijks leven en welbevinden van uw gezin. Ik begrijp dat u graag snel een oplossing wilt voor uw situatie.”

En even later: „Ik hoop oprecht dat u met het interventieteam tot een oplossing kunt komen. Graag wens ik u en uw gezin tot slot veel sterkte en het allerbeste toe.”

‘Mooi dat hij brief schrijft hoor, maar...’

„Mooi dat hij een brief schrijft hoor”, zegt Monique. „Maar hier hebben we natuurlijk niets aan.”

Ondertussen zet het echtpaar hun strijd voort. 15 september debatteert de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen. Monique: „We hopen dat we daar heen kunnen. Misschien krijgen we dan minister Ollongren te spreken. Zij is in feite de baas van het NCG. Misschien kan zij iets voor ons betekenen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu