VVD Westerkwartier zet voorzitters uit fractie

Harry Stomphorst, lijsttrekker Sterk Westerkwartier. Foto DvhN

Het Bestuur van de VVD Westerkwartier en de fracties van VVD Marum en VVD Grootegast hebben besloten fractievoorzitters Harry Stomphorst (Marum) en Gert van Werven (Grootegast) uit hun fractie te zetten.

Stomphorst is niet blij met de beslissing, die in zijn ogen onnodig was. „Ik blijf gewoon tot 1 januari loyaal aan het programma van de VVD en de coalitie”, aldus Stomphorst, die het jammer vindt dat het zo is gelopen. „Eerst word je afgedankt en als je dan wat nieuws gaat doen, is het ook niet goed.” Daarmee doelt hij op de onverkiesbaar lage plek op de VVD-kieslijst die hij toebedeeld kreeg.

Na de bekendmaking van de kieslijst trokken Stomphorst en Van Werven zich terug als kandidaat voor de VVD. Ze richtten vlak voor de zomer de nieuwe partij Sterk Westerkwartier op. Stomphorst is aangewezen als lijsttrekker. Van Werven treedt op als voorzitter van het bestuur en krijgt een plek bovenaan de lijst van de lokale partij.

Netjes

Volgens de VVD zijn pogingen om een nieuwe partij te starten onverenigbaar met het lidmaatschap van de VVD-fractie. Het Bestuur van de VVD Westerkwartier vroeg hen hun zetel op te geven, daar waren zij niet toe bereid.

Hoewel Stomphorst het absoluut oneens is met de beslissing van het bestuur en de fracties, accepteert hij die. „Het is wat het is. Ik ben netjes geweest en zal dat ook blijven. Van mijn kant wordt niet met modder gegooid”, laat hij weten. Stomphorst verwacht in de volgende verkiezingen voldoende stemmen te halen met Sterk Westerkwartier om opnieuw in de raad te komen.

Duidelijkheid

Volgens Mattheus Gorter, raadslid in Grootegast, vond de fractie het belangrijk voor de start van het politieke seizoen duidelijkheid te scheppen. Gorter: „Als je met een nieuwe partij bezig gaat, zitten daar consequenties aan. Ik snap niet dat beide heren dat niet snappen.”

Die duidelijkheid is belangrijk naar de kiezer toe. “De kiezer heeft recht op duidelijkheid. Die duidelijkheid hebben we ze nu gegeven”, aldus Ina van Deventer.

Op persoonlijke titel verder

Gorter benadrukt dat de persoonlijke relatie met zijn collega Van Werven goed blijft. „Ik heb de situatie gisteren met hem besproken. We verschillen van mening, maar we hebben het netjes gehouden.”

Bovendien hoeft het volgens Gorter niet zo ingewikkeld te worden. Tot 31 december gaan Van Werven en Stomphorst op persoonlijke titel verder. Dat zijn nog zo’n vijf raadsvergaderingen. Na de verkiezingen zal blijken hoe de raad samengesteld gaat worden.

Nieuws

Meest gelezen

menu