VVD-fractievoorzitters Westerkwartier blijven zitten

De VVD-fractievoorzitters Harry Stomphorst (Marum) en Gert van Werven (Grootegast) geven geen gehoor aan de oproep van het bestuur van de afdeling Westerkwartier van die partij om hun zetels op te geven.

Het VVD-bestuur had hierom verzocht vanwege de betrokkenheid van beiden bij de oprichting van de nieuwe lokale partij Sterk Westerkwartier. Het bestuur vindt de activiteiten van het duo bij de nieuwe partij én het raadslidmaatschap voor de VVD in Marum en Grootegast onverenigbaar.

Van Werven piekert er niet over op het verzoek van het VVD-bestuur in te gaan. ,,Ik ben en blijf tot 1 januari VVD-fractievoorzitter. Met mijn eigen fractie in Grootegast heb ik een prima verstandhouding.’’

‘Loyaal tot 1 januari’

In dezelfde trant reageert zijn collega Stomphorst (foto) van Marum: ,,Tot 1 januari ben ik loyaal aan de VVD en aan de coalitie met PvdA en ChristenUnie die wij hier in Marum vier jaar geleden zijn aangegaan.’’. Stomphorst is naar eigen zeggen verbaasd over het verzoek van het VVD-bestuur om zijn raadszetel neer te leggen. Boos is hij niet: ,,Dit moet het bestuur zelf weten. Tegenover dit bestuur ben ik geen verantwoording schuldig.’’

Onverkiesbaar

Vrijdag vindt de officiële oprichting plaats van Sterk Westerkwartier. Stomphorst is aangewezen als lijsttrekker. Zijn collega Van Werven treedt op als voorzitter van het bestuur en krijgt een plek bovenaan de lijst van de lokale partij. Zij besloten tot de oprichting van de nieuwe partij nadat ze onverkiesbaar laag op de lijst bij de VVD belandden. Dat gold ook voor de Zuidhorner VVD-fractievoorzitter René Westerhoff-Dijkinga. Westerhoff wordt niet actief bij de lokale partij en kreeg dan ook geen brief van het VVD-bestuur.

Nieuws

menu