VVD in Groningen heeft de pest in over uitspraak Onno Hoes

Onno Hoes. Foto: ANP ANP

De VVD in Groningen baalt van uitspraken die waarnemend burgemeester Onno Hoes (Haarlemmermeer) heeft gedaan over schade door aardbevingen.

Partijgenoot Hoes zei eerder deze week in het radioprogramma Spraakmakers niets te zien in een generaal pardon voor Groningers met bevingsschade, ‘omdat je dan gelukszoekers krijgt’.

Het Groninger Gasberaad is juist voorstander van een generaal pardon. Het aantal schademeldingen is gestegen naar 20.183. Mensen moeten een jaar wachten totdat er een expert langskomt. Wanneer er wordt uitbetaald is al helemaal niet duidelijk.

Angst voor misbruik

Het is tijd voor een onorthodoxe aanpak, aldus het Groninger Gasberaad. Hoes vindt dat de overheid zich beter moet organiseren. Hij wijst uit angst voor misbruik een generaal pardon af. De liberalen in Groningen herkennen zich niet in de woorden van Hoes.

,,De suggestie wordt gewekt dat mensen met schade gelukszoekers zijn. Dat is een verkeerd beeld en daar balen wij van’’, zegt Mirjam Wulfse, VVD-fractievoorzitter in Provinciale Staten.

,,Het helpt ons hier in Groningen niet verder. Zo’n uitspraak van Hoes komt heel hard aan als je al jaren zit te wachten op een uitspraak over schade of versterking. Het zou goed zijn als mensen die iets zeggen over de gevolgen en oplossingen en de problemen rond de gaswinning zich dat realiseren.’’

Vervelend

Wulfse zegt met Hoes te hebben gesproken over zijn uitspraak. ,,Hij vindt het vervelend dat hij het woord ‘gelukszoekers’ heeft gebruikt. Hij gaf aan er zelf afstand van te nemen en begrijpt de commotie. In de uitzending opperde hij ook dat het een heel goed idee is om taxateurs van schade meer bevoegdheden te geven.’’

Volgens Hoes zouden specialisten tot een bepaald bedrag de bevoegdheid moeten hebben snel een besluit te nemen, zodat bewoners direct een aannemer kunnen inhuren. Wulfse voelde zich door de gewraakte uitspraak van Hoes overvallen.

,,Ik dacht: wat krijgen we nou? Hier zit je niet op te wachten. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt voor de mensen in het bevingsgebied en dan is er een partijgenoot die zich zo ongenuanceerd uitlaat.’’

Pittige lading

De uitspraak van Hoes komt de VVD heel slecht uit. Ook de liberalen maken zich op voor de Provinciale Statenverkiezingen.

,,Het zou zonde zijn als de ‘gelukzoekers’-uitspraak van Hoes ons in de campagne achtervolgt. Dat doet geen recht aan onze inspanningen’’, zegt Wulfse. Zij vindt dat Hoes zich had moeten realiseren dat zijn uitspraak een pittige lading heeft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu