Lokale partij VZ Westerkwartier wil stoppen met afvalscheiding via plasticpuut. 'Kan college garanderen dat ons plastic niet in de oceanen terechtkomt?'

De milieupuut en textielpuut van Westerkwartier. Gemeente

VZ Westerkwartier wil onverwacht af van de Milieupuut (of PD zak), waarmee inwoners plastic en drankenkartons gescheiden inleveren. Volgens de partij kan dat helpen om de kosten te verlagen.

Dat blijkt uit vragen van raadslid Johan de Vries. Hij wil weten waarom B en W van Westerkwartier aan de bronscheiding vasthouden, terwijl machinale nascheiding volgens sommige deskundigen een veel betere kwaliteit recyclebaar plastic oplevert.

,,De mogelijkheid om straks ook verschillende soorten kunststof uit elkaar te halen, krijgt onze gemeente volgend jaar ook bij Omrin (het Friese bedrijf dat de afvalverwerking overneemt). Waarom doen we daar niet aan mee?’’, vraagt De Vries.

Verhoging van de afvalstoffenheffing

Aanleiding is de verhoging van de afvalstoffenheffing met 15 euro vastrecht, terwijl er vorig jaar ook al een verhoging was waar flink tegen werd geprotesteerd. Volgens De Vries pakt dat bij het gemeentelijke diftar beleid (betalen per kilogram, red) negatief uit. ,,We zien het zwerfafval toenemen en de gemeentelijke prullenbakken vaker uitpuilen.’’

De Vries zegt dat de plastic zak worden nagescheiden en is bang dat een deel van het plastic en drankenkartons vervolgens alsnog ‘verdwijnt’. ,,In Denemarken wordt 50 procent van dit soort afval verbrand. Een kwart wordt geëxporteerd en vervolgens mogelijk in zee gedumpt. Kan het college garanderen dat ons plastic niet in de oceanen terechtkomt?’’

Verkiezingsretoriek

De opstelling van VZ Westerkwartier zet kwaad bloed bij andere partijen in de gemeenteraad. ,,Demagogiek’’, was het oordeel van CU-fractievoorzitter Peter Holsappel. ,,Theater voor de bühne’’, zeiden anderen. Het verwijt van verkiezingsretoriek kwam onder meer van Jacob Bos (CDA), Rogier in ‘t Land (D66) en Harry Stomphorst (Sterk Westerkwartier).

Zij waren woensdagavond met wethouder Pieter van der Zwan (ChristenUnie) stomverbaasd over de opstelling en de inhoudelijke kritiek van De Vries. Volgens hen neemt de hoeveelheid zwerfvuil overigens niet toe.

Andere partijen vragen zich af waarom de grootste lokale coalitiepartij zich stil hield bij de pas gehouden begrotingsvergadering. VZ stemde ook recent ook in met het voortzetten van bronscheiding voor de komende zeven jaar.

Nieuws

menu