VZ2000 in Grootegast onder vuur

Ytsen van der Velde. FOTO ARCHIEF DVHN

Fractievoorzitter Ytsen van der Velde (VZ2000) kreeg er woensdagavond in de raadsvergadering van de gemeente Grootegast flink van langs.

Van der Velde haalde daags tevoren in deze krant fel uit naar burgemeester Kor Dijkstra. Hij noemde de beantwoording van schriftelijke vragen van zijn fractie over de komst van asielzoekers naar het Westerkwartier door B en W onder de maat.

CDA-voorman Hielke Westra noemde het geven van een waaardeoordeel, voorafgaand aan de bespreking in de raad, ‘beschamend’. Westra nam afstand van de suggestie van VZ2000 dat de coalitiefracties CDA, CU en PvdA als makke schapen de burgemeester volgen.

Kees Apoll (ChristenUnie) viel Westra bij. ,,Wij hebben in Grootegast op een goede manier een discussie gevoerd over de vestiging van een azc. Daarover kregen we complimenten uit het hele land. U maakt zich in de krant nu schuldig aan stemmingmakerij. Dat is heel jammer.’’

Uitgedaagd door andere raadsfracties bleef Van der Velde erbij dat VZ2000 zich met een kluitje in het riet voelt gestuurd door de ‘magere’ antwoorden. Op zijn beurt zei burgemeester Kor Dijkstra dat hij zich had gestoord aan de wijze waarop VZ2000 in de richting van zijn persoon ‘op de man speelt’. Dijkstra: ,,U stelde uw vragen aan B en W. De antwoorden zijn van het college. En niet van de burgemeester.’’

Behalve Grootegast hebben ook Leek, Marum en Zuidhorn zich uitgesproken voor opvang van ieder 300 asielzoekers. Opvang van 1200 vluchtelingen in totaal in het Westerkwartier komt het draagvlak onder de burgerij niet ten goede, meent Van der Velde.

Nieuws

Meest gelezen

menu