Vaarroute Helwerdermaar al drie jaar geblokkeerd

Ondanks de belofte van waterschap Noorderzijlvest om een dam te vervangen, is de vaarroute in de Helwerdermaar nog steeds geblokkeerd.

Begin 2014 ontdekten watersporters dat een boer een oude brug over de Helwerdermaar in de gemeente Eemsmond had vervangen door een brede dam met een duiker. Daardoor konden er geen bootjes meer varen door de bescheiden watergang.

Verontwaardiging

De Federatie Watersportverenigingen Noord-Groningen, de gemeente en de provincie trokken vervolgens verontwaardigd bij het waterschap aan de bel. Volgens hen was er niet overlegd en is de Helwerdermaar een route voor doorgaand scheepvaartverkeer. Provincie en gemeente hebben veel geld in de recreatievaart gestoken.

Toenmalig bestuurder van Noorderzijlvest Johannes Lindenbergh trok het boetekleed aan. Hij erkende schoorvoetend dat het waterschap bij het geven van de vergunning voor de dam had vergeten te kijken naar de belangen van de andere gebruikers. ,,Zo nu en dan gebeuren er ongelukken in een organisatie. Dit mag niet weer gebeuren’’, zei Lindenbergh tegen deze krant. Hij beloofde dat Noorderzijlvest zou nadenken over een oplossing. Bijvoorbeeld door de dam te vervangen door een brug of een grotere duiker.

Wachten

Drie jaar later ligt de dam er echter nog steeds. Tot ergernis van de Federatie Watersportverenigingen. ,,We hebben de zaak elk jaar aangekaart, maar het duurt wel heel lang voor er iets gebeurt. Lindenbergh heeft destijds toegezegd dat er iets zou worden gedaan aan de situatie. Terecht trouwens. Er is bij stil weer een vaarroute afgesloten voor de bootjes. Ook al is het geen drukke route’’, zegt Gewo Jager van de verenigde watersporters.

Woordvoerder Siebrand van der Wal van Noorderzijlvest belooft dat het bestuur van het waterschap voor de zomer een besluit neemt over de omstreden dam. Het duurt vrij lang, geeft hij toe. ,,Al drie jaar. We kunnen als waterschap niets afdwingen. Maar dat er nog niets zichtbaar is, wil niet zeggen dat we niets doen. We zijn met verschillende partijen in gesprek.’’

Grondruil

Hij gaat niet in op de vraag of de afhandeling van de kwestie wordt vertraagd doordat de dam onderdeel schijnt te zijn van een ingewikkelde grondruil, waarbij verscheidene boeren betrokken zouden zijn. ,,We praten met meerdere partijen, we moeten kijken hoe ver we komen.’’

De gemeente Eemsmond was niet bereikbaar voor een reactie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu