Vaarwel oude gemeente: dit krijgen de inwoners van Appingedam, Delfzijl en Loppersum als afscheidscadeau

Omslag van de bundel 'Verhalen van Delfzijl'. Foto: Eigen foto

Afscheid nemen bestaat niet, zingt Marco Borsato. Maar de gemeenten Loppersum, Appingedam en Delfzijl gaan op 1 januari 2021 toch echt op in één nieuwe gemeente. De besturen van de drie gemeenten broeden daarom op afscheidscadeaus: verhalen, een digitaal monument en een kunstwerk.

Van de kerken en de kloosters tot de bunkers en de steenfabrieken: de geschiedenis van de gemeente Delfzijl zit boordevol bijzonderheden. Reden om, nu de gemeente opgaat in de grotere gemeente Eemsdelta, die geschiedenis op te tekenen en cadeau te doen aan alle inwoners. Het ruim 130 pagina’s tellende boek wordt op maandag 30 november gepresenteerd.

Met een stofkam door de Delfzijlster geschiedenis

Verhalen van Delfzijl leest als een geschiedenisboek. En dat is het ook. Het idee is ontstaan uit een initiatief van de Stichting Cultureel Erfgoed Gemeente Delfzijl. De leden hebben de historie tot op de bodem uitgeplozen. Letterlijk: het eerste hoofdstuk gaat over de bodem onder Delfzijl. Enkele andere onderwerpen die de revue passeren, zijn de Sint Maartensvloed in 1686 waarbij Spijk zeer zwaar getroffen werd en het bezoek van Michiel de Ruyter aan Delfzijl in de zomer van 1665.

„Met het doorbladeren ervan glijden de eeuwen door de handen”, zegt redactielid Tiny Smit. Deskundigen hebben bijdragen geleverd, maar de redactieleden hebben zelf ook informatie ingebracht en het geheel geredigeerd. Dat er in het begin van de ontwikkeling van gemeenten ook nog een gemeente Farmsum is geweest en een gemeente Holwierde, is een van de weetjes in het boek.

Kunstwerk en een essay

In Appingedam krijgen de inwoners ook een afscheidscadeau: een essay van schrijver en oud-journalist Pauline Broekema bij de onthulling van het kunstwerk op 19 december op het Cleveringaplein in Appingedam. Damsters krijgen het essay toegestuurd.

Het kunstwerk is overigens ook deel van het cadeau. Het vertelt het verhaal van Appingedam en haar inwoners en is ontworpen door Siebe Kuipers van Digitaal Bureau Pentapark. Het werk is geïnspireerd op de rijksmonumentale reclamezuil aan de Koningstraat. Op de zuil van Kuipers is het verhaal van Appingedam in honderden gebakken tegels afgebeeld.

Digitaal monument

In Loppersum pakt de gemeente het iets anders aan. Om iets blijvends achter te laten, heeft de gemeenteraad van Loppersum besloten een digitaal platform te maken: Moi Loppersum! Daar kunnen mensen hun eigen herinneringen delen, om zo het verhaal van de gemeente Loppersum samen te vertellen. Het digitale ‘monument’ wordt tijdens de laatste raadsvergadering op 17 december officieel onthuld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eemsdelta
menu