Vaccineren op de ijsvloer van een van de bijzonderste priklocaties in Groningen: 'Iedereen is hier lief voor elkaar'

Dagelijks laten enkele duizenden Groningers en Drenten zich vaccineren tegen corona in een van de priklocaties van de GGD. Een van de bijzonderste priklocaties is de ijsbaan van Sportcentrum Kardinge in Groningen.

Parkeren op de 400 meterbaan om een vaccinatie te halen in sportcentrum Kardinge.

Parkeren op de 400 meterbaan om een vaccinatie te halen in sportcentrum Kardinge. Foto: Jan Willem van Vliet

Meer dan vijftig auto’s staan geparkeerd op de betonnen vloer van de 400 meterijsbaan van Sportcentrum Kardinge. Via de achteringang van het sportcentrum rijden auto’s met veel oudere echtparen erin af en aan. Een enkele grijsaard komt op de fiets, dwars door regen en hagelbuien. Andere bezoekers laten zich van de auto naar de ingang rijden met golfkarretjes die de GGD speciaal hiervoor heeft gehuurd.

Wat veel bezoekers gemeen hebben is een brede glimlach en een blik van blije verwondering. ,,Het is voor veel mensen een soort schoolreisje’’, merkt locatiecoördinator Mariken Ritsema. ,,Je ziet mensen elkaar ook feliciteren in de wachtruimte. Ze genieten ervan dat ze hier hartelijk welkom zijn, iedereen is hier lief voor elkaar. Daarom is het erg dankbaar werk.’’

Looproutes, witte hokjes en grote stoplichten

Aan haar beide heupen hangt een portofoon die om de haverklap krakende geluiden maakt en in haar achterzakken heeft ze twee telefoons. ,,Als locatiecoördinator sta je hier alleen dus ik moet steeds bereikbaar zijn voor iedereen. De ene portofoon is voor de beveiliging, de andere voor Kardinge, de ene telefoon is van de GGD en die andere is van mezelf.’’

Ritsema loopt vanaf de grote hal met auto’s naar de binnenhal, waar normaal gesproken de ijshockeyvloer ligt. De binnenhal is nu met tapijt en allerlei witte hokjes en looproutes ingericht. Rechts staat eerst een wachtrij van zo’n dertig mensen. Weer grotendeels ouderen en zestigplussers en een enkele jongere zorgmedewerker.

,,Mensen hebben wel een afspraak, maar een deel komt veel te vroeg, een ander deel net op tijd, waardoor er soms opstoppingen ontstaan’’, legt Ritsema uit. Via een ‘host’ die de bezoekers welkom heet en hun afspraak checkt worden ze via een arts, voor eventuele medische vragen, naar een van de acht geopende vaccinatiehokjes geleid. Grote stoplichten laten zien welke hokjes nog vrij zijn.

Er blijft erg weinig over in Groningen

,,We hebben nu niet meer dan acht straten in gebruik omdat we een tekort hebben’’, zegt Ritsema. Het tekort is vooral de hoeveelheid vaccins, benadrukt woordvoerder Hanneke Mensink van de GGD. Op zich is er personeel genoeg en er worden ook nog tientallen extra prikkers opgeleid. Want dit is nog maar het begin, het vaccinatietempo gaat nog behoorlijk opgevoerd worden.

Achter de vaccinatiestraten is een koffieruimte voor het personeel en daarachter staan de ‘optrekunits’, kantoortjes waarbinnen de spuiten gevuld worden. Voorzichtig trekken de optrekkers zes of zeven injectiespuiten vol uit flesjes Pfizer-vaccin, die ze aanlengen met een zoutoplossing. Een secuur werkje dat ze regelmatig afwisselen met het prikken zelf. ,,We houden erg weinig over in Groningen’’, zegt Mensink. ,,We mogen de restjes aan het personeel dat hier werkt geven, en dat gaat dan weer van oud naar jong. Maar we houden zo weinig over dat nog zeker niet iedereen hier is geweest. We kijken om 3 uur in de middag altijd kritisch hoe veel er op is gegaan en hoeveel extra spuiten we kunnen maken.’’

Meteen de bevrijding vieren

Het prikken zelf gebeurt telkens door twee personen. Een prikker en een administrateur die ernaast zit achter een laptop. ,,Om alle gegevens te checken.’’ Veel bezoekers komen samen, soms komt er ook een dochter of zoon mee met zijn vader of moeder. Die mogen gewoon mee het prikhokje in en als ze dezelfde leeftijd hebben kunnen stellen vaak wel samen geprikt worden.

Na de prikhokjes is een grote wachtruimte, voor het verplichte kwartier wachten vanwege een – zeldzame - allergische reactie. Er zitten zo’n dertig mensen op stoeltjes ruim uit elkaar. De mondkapjes mogen hier af, staat op een bordje. Maar niet iedereen durft dat al, blijkbaar.

,,Je ziet dat sommige mensen meteen willen afspreken met andere mensen, alsof ze meteen hun bevrijding willen vieren’’, zegt Mensink. ,,Dat raden wij alleen ten strengste af. Pas drie weken na je eerste prik ben je redelijk beschermd en drie weken na de tweede prik echt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu