Vader omgekomen militair Mali: ‘Dit is dood door schuld’

De nabestaanden van de omgekomen Groninger militairen Henry Hoving en Kevin Roggeveld zijn woest op Defensie, nu bekend is geworden dat hun zonen in Mali met ondeugdelijke mortiergranaten op missie zijn gestuurd.

,,Ik heb er geen woorden voor. Dit is dood door schuld”, zegt Kees Roggeveld, de vader van Kevin.

Roggeveld zegt het er niet bij te laten zitten en wil dat de verantwoordelijken worden gestraft. Ze hebben de granaten, ondanks waarschuwingen en adviezen dat deze gebreken vertoonden, toch vrij gegeven. ,,Ze hebben mij mijn zoon ontnomen.”

Ook Greetje Groenbroek, de moeder van Henry Hoving, zegt 'geschokt en razend' te zijn. ,,Er is fout op fout gestapeld. Het ergste is dat mijn kleindochter haar vader niet leert kennen.''

Schadeclaim

Aan het indienen van een schadeclaim denkt Roggeveld vooralsnog niet. ,,Het is mij niet te doen om geld. Daarmee krijg ik Kevin niet terug.”

De nabestaanden van Henry Hoving (29) uit Winschoten en Kevin Roggeveld (24) uit Groningen zijn woensdagavond in hotel Van der Valk in Hoogkerk bijgepraat over het zeer kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het ongeluk op 6 juli 2016 in Mali.

Daaruit blijkt dat Defensie ernstig tekort is geschoten bij de aanschaf en de controle van de mortiergranaten en de opslag van de munitie in Mali.

Reactie minister

Minister Hennis van Defensie zei eerder deze donderdag zich verantwoordelijk te voelen. Van aftreden wil ze echter niets weten. ,,Ik treed liever op, dan af. Om er voor te zorgen dat het niet nog een keer kan gebeuren.''

Premier Rutte heeft laten weten vierkant achter zijn minister van Defensie te staan nadat het ongekend kritische rapport is gepresenteerd. Rutte vindt dat Hennis niet hoeft af te treden. Volgende week debatteert de Tweede Kamer hierover.

Nieuws

Meest gelezen

menu