Vakbond CNV Vakmensen wil aanvulling op sociaal plan nu de sluiting van tabaksfabriek Niemeyer steeds dichterbij komt

Koninklijke Theodorus Niemeyer in Groningen. Foto: Ulce Witte

De sluiting van de tabaksfabriek Niemeyer in Groningen kwam maandag een stap dichterbij met een besluit van de Raad van Commissarissen. CNV Vakmensen wil een aanvulling op het bestaande sociaal plan.

,,De hoop op behoud van iets van werkgelegenheid raakt helaas steeds verder uit zicht”, zegt onderhandelaar Hank Oomkes van CNV Vakmensen.

Sociale werkplaats

De ondernemingsraad, die de komende tijd advies moet uitbrengen, legt zich niet bij voorbaat neer bij het plan om de Groningse fabriek in 2022 te sluiten en de productie te verplaatsen naar Hongarije. Dit voornemen raakt niet alleen de 185 werknemers van BAT Niemeyer zelf, maar ook zo’n 60 werknemers die via de sociale werkplaats bij BAT Niemeyer actief zijn.

Leed verzachten

,,We gaan met de ondernemingsraad overleggen wat de mogelijkheden zijn en hoe we het leed zoveel mogelijk kunnen verzachten”, zegt Oomkes. ,,We willen een aanvulling op het bestaande sociaal plan, zodat we er zeker van zijn dat echt alles op alles wordt gezet om mensen ergens anders weer aan het werk te helpen. Zo min mogelijk mensen de WW in, dat moet het gezamenlijke doel zijn. BAT Niemeyer heeft hierin een grote verantwoordelijkheid voor de mensen die hier vaak al tientallen jaren werken en die hun banen nu naar het buitenland zien gaan.”

Oomkes heeft dinsdag overleg met de ondernemingsraad van BAT Niemeyer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu