Valsheid in geschrifte is strafbaar, behalve als je huurder van de gemeente Groningen bent en 3,5 ton aan groene subsidie verwerft

Met een maximumstraf van zes jaar geldt valsheid in geschrifte als een ernstig misdrijf. Behalve in Groningen, lijkt het. Dick Janssen en Paul van Bussel verklaarden valselijk dat ze juridisch eigenaar waren van het Zeefgebouw om een subsidie te krijgen. Toch doet de overheid geen aangifte. Hoe kan dat?

Robbert Dijkgraaf snelt op een waterstoffiets over het Suikerterrein. Over een andere vorm van energie, zonnestroom, is nu een hoop gedoe.

Robbert Dijkgraaf snelt op een waterstoffiets over het Suikerterrein. Over een andere vorm van energie, zonnestroom, is nu een hoop gedoe. Foto: Corné Sparidaens

Het CDA in de gemeenteraad heeft al tweemaal vragen gesteld aan burgemeester en wethouder over het zonnedak op het Zeefgebouw. Zo wil het CDA weten of ‘binnen de gemeentelijke organisatie eerder het vermoeden of de gedachte is ontstaan dat in dit dossier sprake kan zijn geweest van een strafbaar feit en specifieker van valsheid in geschrifte’. Ook moet het college uitleggen of het gebruikelijk is om aangifte te doen wanneer de gemeente zich vergewist van een mogelijk strafbaar feit en specifieker van valsheid in geschrifte. En, zo vraagt het CDA zich af, is hier in dit geval van afgeweken en zo ja waarom?

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's