Een maandlang protest tegen de gaswinning in Groningen. 'Veilige en stressvrije leefomgeving voor alle Groningers'

Duizenden Groningers protesteerden begin dit jaar in het centrum van Groningen tegen de gaswinning. Foto: archief Corné Sparidaens

Vanaf 16 augustus wordt in Groningen een maand lang actie gevoerd tegen de gaswinning en de gevolgen daarvan. De actiemaand eindigt met een protest op de Vismarkt in Groningen.

Het Groninger Gasberaad, de Groninger Bodem Beweging (GBB), Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) en oud-nachtburgemeester Chris Garrit, die ook de Fakkeltocht in januari organiseerden, zijn de initiatiefnemers van de actiemaand. Ze eisen ‘een veilige en stressvrije leefomgeving voor alle Groningers’.

Huizinge

Het protest begint op 16 augustus. Dan is het tien jaar geleden dat de aardbeving van Huizinge plaatsvond. Het is met een kracht van 3,6 nog steeds de zwaarste door gaswinning veroorzaakte aardbeving tot nu toe in Groningen. ‘Tien jaar later zijn de problemen door de gaswinning onverminderd groot’, aldus de GBB.

Van 16 augustus tot en met 16 september worden er negen bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens de laatste actiedag op vrijdag 16 september gaan de initiatiefnemers een eisenpakket aan beleidsmakers presenteren. Ze willen ruimhartige compensatie, een ‘geen woorden maar daden’-beleid en het zo snel mogelijk stoppen van de gaswinning in Groningen.

Nieuws

menu