Van Dukdalf tot Pekel of Jacob Bruggemacentrum: verenigingen uit het Veendammer wijkcentrum zijn uitgezworven

De Operettevereniging Veendam-Wildervank heeft onderdak gevonden in cultuurcentrum vanBeresteyn. Foto: Archief DvhN Corn� Sparidaens

Van Veendam naar Pekela en van Muntendam naar Veendammer cultuurpaleis. De tientallen clubs en verenigingen uit het Veendammer wijkcentrum hebben merendeels een nieuwe stek gevonden.

Het verenigingsleven in Veendam stond dit jaar behoorlijk op z’n kop. En zeker niet alleen door corona. Tientallen clubs en verenigingen moesten verhuizen omdat hun onderkomen in wijkcentrum Dukdalf dichtging.

Zoektocht

Na een lange zoektocht en met hulp van de gemeente Veendam hebben de meesten een nieuw dak boven het hoofd gevonden. Een zoektocht was het zeker. Zo’n 64 clubs en verenigingen in Veendam hadden volgens de gemeente hun vaste stek in het zwaar verouderde pand uit 1970. Dat moest sluiten omdat opknappen te duur is.

Het ging velen aan het hart. Honderden mensen kwamen een of meerdere keren in de week langs in het zalencomplex in de wijk Sorghvliet. Kleine clubjes, grote verenigingen, van kinderdisco tot ouderensoos. Het buurthuis was en is voor hen zeer belangrijk. De aangekondigde sluiting kwam dan ook hard aan.

En de opluchting was groot toen de gemeente aankondigde verenigingen te willen huisvesten in het Jacob Bruggema Centrum (JBC) aan de Jacob Bruggemalaan. Dat was in het verleden ook al een wijkontmoetingscentrum.

Uitgeweken

Niet iedereen gaat mee of kan over, daarvoor is het JBC ook te klein. Sommige clubjes (die vaak al een slapend bestaan leidden) hebben er de brui aangegeven. Anderen hebben elders, in en om Veendam, een zaal(tje) gevonden. Mensen zijn uitgeweken naar Wildervank, Pekela, Muntendam of Winschoten.

De wijkvereniging, het wijkteam, vier biljartverenigingen, een yogaclub en de ouderengym gaan wel over naar het JBC. Een zalencomplex met negen zalen zoals Dukdalf is het niet. Een deel van het pand wordt verhuurd aan een onderwijsinstelling. In het nieuwe centrum moeten de verenigingen een grote en een kleine zaal, een kantoor en een ontmoetingsruimte met bar en keuken delen. Ook met de ouderengym- en yogaclub die er al zijn. Met veel passen en meten en veel overleg is het gelukt de agenda rond te krijgen.

Verbouwd

Om de nieuwe gebruikers goed te huisvesten wordt het JBC voor zeker 25.000 euro verbouwd. De gemeente Veendam neemt tot 31 december 2023 de huur (9000 euro per jaar) voor rekening. Ook heeft de gemeente 6.500 euro betaald voor de verhuizing en het opknappen van de biljarts die gebruikt worden door de vier biljartverenigingen.

Het beheer komt in handen van vrijwilligers die betrokken zijn bij de stichting Centrale Wijkraad Sorghvliet, met in het bestuur inwoners uit de wijk.

Zaterdag 26 september is er in het Jacob Bruggema Centrum een open huis .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu