Van Masturbation Masterclass tot columns over Joost

'Waar je aan begint, maak je af' Annet Eveleens

Het afgelopen jaar maakte Dagblad van het Noorden meer dan dertig podcasts. Ze vertellen het verhaal achter een artikel uit de krant en geven zo een kijkje achter de schermen van de redactie. De vijf best beluisterde afleveringen op een rij.

1. Masturbation Masterclass (10.000 luisteraars)
Een tijd lang was de cursus het gesprek van de dag. Tien vrouwelijke verslaggevers volgden een Masterclass Masturbation voor een artikel in Dagblad van het Noorden. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, leerden de vrouwen nieuwe technieken hoe je een man met de hand bevredigt. En dat deed behoorlijk wat stof opwaaien bij collega’s en vooral: de hoofdredactie.


2. Vijftien jaar en bijna nooit buiten (6.300 luisteraars)

Tientallen jongeren met psychische problemen zitten langdurig thuis. Sommigen komen maandenlang niet of nauwelijks buiten, anderen zelfs jarenlang. Verslaggever Pier Abe Santema sprak met een van hen. De vijftienjarige Marco zit al vier jaar lang heel erg vast.


3. Het wachtende thuisfront (5.000 luisteraars)
Het was een langslepend, intens, maar ook spannend project voor verslaggevers Bas van Sluis en Liselotte Schüren. Een halfjaar volgden de verslaggevers vier militairen en hun gezinnen uit Noord-Nederland om te kijken wat voor impact een uitzending heeft op het gezinsleven. Van Sluis en Schüren reisden zelfs af naar het missiekamp in Mali.

Hier sliepen de verslaggevers 's nachts met helm en scherfvest naast het bed. Van Sluis: ,,De eerste keer dat we buiten de poort konden, mocht maar een iemand mee. Liselotte ging, maar daar had ik niet goed over nagedacht. Ik heb me drie uur heel machteloos gevoeld. Toen ze terug kwam heb ik haar even een goede knuffel gegeven.”


4. Moordbroers: hoe zat het ook alweer? (3.300 luisteraars)

Dagblad van het Noorden schrijft al vanaf 2012 over twee verschillende zaken. Het echtpaar Veenendaal dat zelfmoord leek te plegen en de vermoorde wandelaar Smit. Beide verhalen hebben iets vreemds. Voor zowel de politie als de verslaggevers lijken de zaken lange tijd onoplosbaar.


5. Columns over Joost (3.000 luisteraars)
Vijftien jaar geleden schreef Ed van Tellingen al over zijn zoon. In het stuk beschreef Van Tellingen de toen nog tienjarige Joost en het Reestdal, een gebied waar ze veel wandelen. Joost is verstandelijk gehandicapt en heeft klassiek autisme.

De verslaggever kreeg zo veel reacties op zijn artikelen over Joost dat hij om de paar jaar een bijlageverhaal schreef over de ontwikkelingen rond Joost. Vanaf 2011 schrijft Van Tellingen, voor elke eerste zaterdag van de maand, een column (Joost & zo).

 

Nieuws

Meest gelezen

menu