Van Oma's wascafé tot windbomen bij de Open Raad

Elf Stadjers droegen zaterdag een idee voor Groningen aan bij de gemeenteraad. Die ‘adopteerde’ ze alle elf. Het ene wel wat enthousiaster dan het andere.

Kloof dichten

Groot enthousiasme bij de eerste Open Raad, een vergadering vol burgerinitiatieven. Bedoeld om de kloof tussen burgers en politiek te verkleinen. Ideeën waren er genoeg, al wist niet iedereen onder woorden te brengen wat hij nou precies van de gemeenteraad wilde. Die gaat immers niet overal over.

Burgemeester Peter den Oudsten, die alleen bij de stemming een rol had, moest er een paar keer om vragen: wat wilt u precies van ons? Meestal kwam het neer op een beetje geld en publiciteit. Bijvoorbeeld voor Oma’s Wascafé, een sociale wasserette in de Korrewegwijk.

Oma's wascafé

Minerva-student Davey Smand denkt dat zo’n wascafé, gerund door oudere buurtbewoonsters, de contacten in de wijk versterkt. ,,Een fijne ontmoetingsplek met koffie en misschien een biertje onder het wachten. Bij veel oudere vrouwen komt het moedergevoel terug; jongeren zijn blij dat iemand die vlekken eruit haalt.’’ Het idee kreeg meteen bijval van de publieke tribune en de meeste (achttien) raadsleden.

Avondschool

Drie ideeën werden unaniem omarmd: de avondschool voor (jong)volwassenen met een bijzondere zorgvraag (Jorieke Jaarsma), opwekken van energie met windbomen in het Ebbingekwartier (Lotte-Marijn Knorr) en een digitale kaart met alle zevenhonderd speel- en sportplekken in de stad (Liesbeth Weusten). Alle plannen, inclusief drie die bij de stemming afvielen, zijn door de raad geadopteerd. De komende maanden blijkt wat ervan terechtkomt.

PvdA-raadslid en initiatiefnemer Diederik van der Meide blikt enthousiast terug. ,,We hebben nog nooit zoveel gelachen in deze zaal.’’ Met dank aan presentator Arno van der Heyden. Hij nam de vaak (quasi) serieuze toon van een raadsvergadering op de hak en maakte grappen over de boycot door de SP. Die vond dat de politiek niet de burger naar het stadhuis moet halen, maar naar de burger toe moet gaan.’’ Van der Meide reageerde daar liever niet op, maar vond het commentaar wel jammer. ,,Je kunt toch ook allebei doen?’’

Nieuws

Meest gelezen

menu