Roel en Tineke uit Delfzijl willen op vakantie en jagen van hot naar her op een stempel in het gele vaccinatieboekje: 'Ik kán niet meer'

Van Appingedam naar sportcentrum Kardinge en van daar naar MartiniPlaza aan de andere kant van Groningen om daar nog eens anderhalf uur in de rij te staan. ,,Je moet wat over hebben voor een stempel in het gele boekje’’, lachen Roel Stäbler en Tineke de Charon de Saint Germain cynisch.

Roel Stäbler en Tineke de Charon de Saint Germain uit Delfzijl laten hun gele boekje met het felbegeerde coronavaccin-stempel zien.

Roel Stäbler en Tineke de Charon de Saint Germain uit Delfzijl laten hun gele boekje met het felbegeerde coronavaccin-stempel zien.

Of de handeling nou echt nodig is om een reis naar het buitenland te kunnen maken, is nog steeds erg onzeker. Hoe dan ook, er ontstaat maandag een run op de stempels voor coronavaccinaties in het gele boekje.

De regionale GGD’s kregen vorige week plots instructies van ‘landelijk’ om iedereen die een coronaprik heeft gehad zo’n stempel te geven. Dat was nog wel even improviseren voor die GGD’s, blijkt maandagmiddag.

De GGD Groningen zet de stempels vanaf maandag iedere middag op één locatie, MartiniPlaza. Maar laat er nou net op de eerste stempelmiddag een landelijke storing in het systeem zijn. Een lange rij voor de vaccinatiestraat voor MartiniPlaza van vele tientallen wachtenden is het gevolg. Een aanzienlijk deel staat er met het gele boekje in de hand. Nergens staat immers aangegeven dat je voor het gele boekje aan de achterkant van het evenementencentrum moet zijn.

 

Priklocatie wilde stempel niet zetten

,,Ik kán niet meer’’, verzucht Tineke de Charon de Saint Germain als ze om MartiniPlaza heen is gelopen en dan nog door een heel parcours tussen dranghekken moet afleggen. ,,Ik heb reuma en dan is dit echt te ver lopen.’’

Zij en Roel Stäbler hebben er dan al een halve dag jagen op een stempel op zitten, vertellen ze even later desgevraagd. ,,We zijn geprikt in Appingedam maar daar wilden ze toen het stempel niet zetten. Vanochtend belden we naar het landelijke nummer. Daar zeiden ze dat we het stempel alleen op de locatie waar we geprikt zijn konden krijgen."

,,Dus wij naar Appingedam. Daar zeiden ze dat we naar Groningen moesten, naar Kardinge. En daar kregen we weer te horen dat we naar Martiniplaza moesten.’’ En daar belandden ze eerst in de lange wachtrij voor de voordeur. ,,Anderhalf uur’’, zegt Stäbler.

GGD teruggefloten door landelijk

Medewerkers van de GGD komen toegesneld als ze zien dat het stel met een journalist praat. ,,Als GGD Groningen hebben wij altijd gewoon stempels gezet als mensen daar om vroegen’’, zegt een van de GGD-medewerkers. ,,Maar we werden teruggefloten door landelijk. Tot vorige week ineens de instructie kwam om toch de stempels weer te zetten. We hebben dit in no time moeten regelen.’’ De officiële GGD-woordvoerder bevestigt deze gang van zaken.

De medewerkers bieden hun excuses aan aan het stel. Ze mogen voor deze ene keer binnen door het evenementencentrum, terug naar hun auto. ,,Gelukkig, want ik kan bijna niet meer op mijn benen staan’’, zegt De Charon de Saint Germain.

Het stel uit Delfzijl is niet de enige dat moeite heeft het stempel te bemachtigen. In het bescheiden wachtrijtje binnen, voor de teststraat die is ingericht als stempelstraat, wordt volop gemopperd over de wachtrij voor het gebouw. En er zijn mensen die hopen in de stempelstraat ook een geel boekje te kunnen krijgen, dus onverrichterzake weer weg moeten. Zo’n geel boekje krijgen mensen normaal alleen bij reizigersvaccinaties.

Europees vaccinatiebewijs

,,Dit komt allemaal doordat het Europese vaccinatiebewijs nog steeds niet van de grond is’’, weet een van de GGD‘ers. ,,We rekenden er allemaal natuurlijk op dat die app nu wel klaar zou zijn, dan was dat hele gele boekje niet nodig geweest.’’

De woordvoerder zegt later: ,,Heel jammer dat dit nu zo opgeblazen wordt, want als GGD Groningen hebben we altijd de stempels gezet als mensen er om vroegen, tot het ineens niet meer mocht. Op onze site is nu gewoon netjes te lezen dat je alleen bij MartiniPlaza terecht kunt en dan niet bij de vaccinatiestraat maar de teststraat.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu