Van vogelvangers tot oud-FvD'ers. Dit zijn de 12 mensen van de BoerBurgerBeweging (BBB) die het moeten doen in Groningen

De BoerBurgerBeweging mag 12 Staten-zetels vullen.

De BoerBurgerBeweging mag 12 Staten-zetels vullen. Foto: Facebook

Vol ongeloof zag de BoerBurgerBeweging het aantal zetels stijgen op verkiezingsdag. Met bijna een kwart van alle stemmen in Groningen heeft de partij 12 zetels in de Staten te pakken. Wie gaan dat pluche bekleden?

1. Gouke Moes (Den Ham)

De nog maar 31 jaar oude Moes was eerder al kwartiermaker bij de BBB. In het dagelijks leven is Moes echter ‘gewoon’ docent. Daarnaast is hij gepassioneerd hobbyboer: de naam van de partij komt aardig samen in de lijsttrekker.

Door die hobby heeft het gezin Moes genoeg te doen: hij en zijn vrouw Daniëlle hebben niet alleen drie kinderen, maar ook vier koeien en vijf kippen om voor te zorgen. Als leraar Techniek aan het Eemsdeltacollege in Appingedam laat hij zijn leerlingen zien hoe je ‘metaal bewerkt, elektriciteit aansluit en sanitair installeert’.

Het grote doel van Moes als BBB-leider in Groningen? Het vertrouwen van mensen in hun volksvertegenwoordigers terugwinnen.

2. Eddie van Marum (Niekerk)

Nog een BBB’er met een liefde voor dieren: Van Marum is fauna-adviseur. Daarnaast werkt de nummer twee op de lijst als contra expert; een expert op het gebied van schade die wordt ingeschakeld als men het niet eens is met de deskundige van een verzekeringsmaatschappij. Samen met zijn partner Gert heeft hij drie kinderen.

Van Marums expertisegebied: aardbevingsschade. Als kenner van bevingsschade vertelde de BBB’er eerder aan het Groninger Gasberaad over zijn werkzaamheden, en over de impact die de schade heeft op de cliënten die hij spreekt.

Van Marum is op Twitter duidelijk over Gronings gas: ‘Het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen is leidend voor de BoerBurgerBeweging. Gaswinning uit het Groningenveld kan niet veilig, dus moet stoppen.’ De schade-expert wil daarom ‘Geen commerciële winning, en veilig afbouwen naar nul’.

Leuk feitje: als fauna-adviseur met een voorliefde voor weidevogels ving Van Marum vorig jaar een loslopende Emoe. Hoe hem dat lukte? Gewoon, een vriendelijke babbeltje maken. „“Hé Pino, hou ist? Vermaak je je een beetje?”

3. Harm Nieboer (Winschoten)

Overig Nieboer iets minder leuke weetjes; des te meer richt de nummer drie van de BBB zich op de inhoud. Als projectleider en veiligheidsdeskundige heeft ook Nieboer in debatten aangegeven dat hij de gaskraan dicht wil. Hij sluit echter, zoals de BBB ook beschrijft in het partijprogramma, gasgebruik niet uit. Daarbij zegt Nieboer gebruik te willen maken van ‘de grote hoeveelheid kleine velden in Nederland en op zee’.

Het ‘volpleuren’ van de provincie met windmolens en zonnepanelen, daar wil Nieboer niet aan. Daarnaast is hij zeer geïnteresseerd in vliegvelden in het algemeen, en in Groningen Airport Eelde in het bijzonder.

4. Willy Muilwijk-Wieringa (Ten Post)

Een echte boerin op nummer vier bij de BBB. Als bewuste boerin zet zij zich in voor natuurbeheer en vogelbescherming. Op het land van Muilwijk-Wieringa krijgen weidevogels alle ruimte.

Na jarenlang werken in de zorg runt zij namelijk een melkveehouderij, samen met haar kinderen. Daar lopen ook de kleinkinderen rond; Muilwijk-Wieringa groeide zelf op op een boerderij in Amsweer.

5. Bas Wiegmans (Sappemeer)

Wiegmans had jarenlang een bedrijf in coaching en training, zelf zegt hij dan ook dat zijn kracht ‘het ontwikkelen van potentieel’ is. Sinds 2020 werkt de nummer vijf van de BBB echter als taxichauffeur voor Conexxion.

Toch heeft ook Wiegmans iets met het boerenaspect van de partij: hij besteedt al zijn vrije tijd op een boerderij en manege in Vries. Ook Wiegmans zegt ‘gezond verstand’ terug te willen laten keren in de politiek.

6. Henk Marquart Scholtz (Haren)

Op nummer zes een uitstapje. Na meerdere leden met een boerenachtergrond, nu een oud-lid van Forum voor Democratie. Dat is niet het enige dat Marquart Scholtz de vreemde eend in de bijt maakt. Hij heeft jarenlange ervaring in Den Haag en een eigen partij in Stad: Ons Groningen.

Die eenmansfractie richtte hij in 2021 op na zijn vertrek bij het FvD. Hij vond dat de partij van Thierry Baudet van een ‘nette partij’ was veranderd in een rotzooi.

Marquart Scholtz was decennialang officier van justitie in Drenthe. Of hij namens BBB in de Staten aantreedt, is zeer de vraag: hij staat ook als nummer 5 op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer en is daardoor vrijwel zeker van een plek met tenminste 16 voorspelde zetels. Aangezien de BBB geen dubbelfuncties wil, zal de geboren Amsterdammer moeten kiezen.

Waarom hij voor de partij van Van der Plas koos, heeft Marquart Scholtz nooit toegelicht. Hij zegt zelf een ‘voorliefde voor het platteland’ te hebben.

7. Kor Schipper (Groningen)

De nummer zeven van de BBB werkt als inspecteur elektrotechniek en koos voor een politiek avontuur vanwege ‘de toenemende armoede en het aantal schandalen in de politiek’.

Schipper woonde in zijn jeugd op het platteland, maar woont sinds 20 jaar met zijn gezin in de stad.

8. Willem ten Rae (Zuidbroek)

Op nummer acht een Tukker die naar het Noorden toog. Willem ten Rae woont nog altijd op de plek waar zijn familie een akkerbouwbedrijf had, dat hij overigens nog in kleinere vorm bestiert.

Ten Rae rolde bijna per ongeluk de BBB in. Als partijlid hielp hij met het maken van foto’s en video’s, waarna meer activiteiten volgden.

9. Ineke Adriaans (Nieuw Beerta)

Adriaans groeide op in Winschoten; haar ouders hadden een akkerbouwbedrijf in Beerta. Later begon zij zelf, samen met haar man en zoon, met het runnen van een melkveebedrijf. Niet zo gek dus, dat Adriaans jarenlang voor Agro Noord, dealer van For Farmers, heeft gewerkt.

Adriaans geeft zelf aan geen ervaring in de politiek te hebben. De hoeveelheid aan regelgeving waar boeren aan moeten voldoen zorgde er echter voor dat ze voor de BBB actief werd.

10. Anne-Martijn Drenth (Lucaswolde)

Drenth woont met vrouw en kinderen in Lucaswolde, waar zij een pensionstal en manege runnen. Daarnaast geeft hij les als docent Scheikunde.

Drenth staat wat lager op de lijst, maar heeft de nodige ervaring in de politiek: zijn vader was raadslid in Bolsward voor de VVD. Drenth werd voorzitter van de VVD-Marum. In 2010 stapte hij uit de VVD en richtte hij een nieuwe partij op: Gemeente Belangen Marum (GBM). Na twee zetels te hebben behaald in de gemeenteraad, versmolt zijn partij in 2018 met het VZ-Westerkwartier.

11. Erik Smelt (Delfzijl)

Opnieuw een BBB’er die is opgegroeid op een melkveebedrijf. Ook Smelt heeft het platteland nooit verlaten, hij werkt in de landbouwmechanisatie.

Smelt zegt voor ‘feitelijke onderbouwing’ en tegen ‘populistisch gepraat’ te zijn.

12. Mariët Bosman (Sappemeer)

Bosman is actief bij de Boer & Burger Partij Midden-Groningen. Deze club heeft nauwe banden met de BBB. Opvallend: ze is in de vorige raadsperiode fractievoorzitter geweest bij GroenLinks in Midden-Groningen.

Nota bene: mocht iemand van de lijst afzien van zijn of haar zetel, dan komt iemand anders in beeld voor die plek. In totaal heeft de Groningse tak van BBB 31 mensen op de kieslijst staan.