Volgeboekte overtochten, strubbelende oprichters en 'tientallen miljoenen' geld tekort. Zo raakte Groningen binnen één jaar de boot naar Noorwegen kwijt

Stelling: ‘Groningen’ had meer moeten doen om HNL te behouden voor de Eemshaven.

Stelling: ‘Groningen’ had meer moeten doen om HNL te behouden voor de Eemshaven. Foto: Archief Corné Sparidaens

Onder luid gejuich ontvangt Groningen in 2021 Holland Norway Lines (HNL). De veerdienst met cruiseschip MS Romantika is een grote aanwinst voor het toerisme en de transportwereld. Vrijdag is het een jaar geleden dat de Romantika ging varen. Maar bijna net zo snel als-ie uit de grond werd gestampt, is Groningen de directe connectie met Noorwegen (voorlopig) kwijt. Wat is er fout gegaan?

2020: Geboorte van het idee

‘Founding fathers’ van Holland Norway Lines zijn de ondernemers Bart Cunnen uit Den Haag en de in het Zuid-Limburgse Klimmen opgegroeide Patrick America. Ze kennen elkaar uit hun studententijd in Sittard. Ze werkten samen bij het in Amsterdam gevestigde bedrijf Arkitech dat maritieme, technische oplossingen verzint. Hun idee ontstond tijdens de eerste coronalockdown.

Het duo vindt een groep investeerders/aandeelhouders: vijf actieve (onder wie beide ondernemers zelf) en zeven ‘stille’, vermogende aandeelhouders. Die laatsten zijn gek op de wereld van cruiseschepen, pompen geld (ze beginnen met een eigen vermogen van 6,5 miljoen in het eerste jaar) in het plan en hebben verder geen rol. Zij willen dan ook allemaal anoniem blijven.

Onder hen zijn een Taiwanese investeerder en geloofskennissen van America die zakelijke connecties in de transport- en bouwwereld hebben. America is een succesvol ondernemer die zich twintig jaar geleden tot het geloof bekeerde toen hij een duikongeluk overleefde na een beroep op God. Daar schreef hij een boek over. Sinds zijn ‘wonder’ hangt hij een evangelische stroming aan.

De initiatiefnemers laten hun oog vallen op de Eemshaven als ideale vertreklocatie. Al in de eerste gesprekken tussen HNL en Groningen Seaports (de beheerder van de Eemshaven) maakt Seaports duidelijk dat HNL een eigen kade moet bouwen, omdat de verwachting is dat het de komende jaren een drukte van belang is in de Eemshaven. Met name door de bedrijvigheid die de bouw van windmolens op zee met zich meebrengt.

November 2021: groot enthousiasme

HNL heeft een terrein in erfpacht van 2 hectare van Seaports in de Beatrixhaven in de Eemshaven. HNL kan de openbare zware ladingkade gebruiken tot 1 oktober 2022. Iedereen is enthousiast over de komst van de nieuwe veerdienst. De directe verbinding met Noorwegen is een enorme aanwinst voor het toerisme in Groningen, dat kan elke leek zien. Op de dag dat de tickets in de verkoop gaan, vliegt de website van HNL eruit.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's