Vanaf de waddentribune turen naar Schiermonnikoog

Wie in alle rust naar Schiermonnikoog en Ameland wil turen, kan dat doen op de waddentribune. De trappen in de versterkte Lauwersmeerdijk zijn klaar.

De versterkte Lauwersmeerdijk bij Lauwersoog met daarin opgenomen de waddentribune.

De versterkte Lauwersmeerdijk bij Lauwersoog met daarin opgenomen de waddentribune. Foto: DvhN/Gea Meulema

Het zijn grote witte betonblokken waar liefhebbers op kunnen zitten. Ze zijn opgenomen in de versterkte Lauwersmeerdijk bij parkeerplaats Hoek van de Bant en surfspot Lauwersoog.

Zware golven

,,Mochten bij extreem weer zware golven op de tribune klappen, dan kunnen ze dat hebben’’, zegt Ido Boonstra van Wetterskip Fryslân en projectmanager van de dijkversterking. Op de betonblokken zijn her er der houten zitgedeelten geplaatst. Bij Hoek van de Bant, even buiten Lauwersoog, is het altijd druk. Mensen parkeren er, lopen op de dijk en kijken naar de zee. Sommigen nemen stoeltjes mee en recreëren er, anderen gaan er (kite)surfen.

Lauwersmeerdijk over 4,5 kilometer versterkt

De Lauwersmeerdijk wordt over zo’n 4,5 kilometer versterkt, van natuurgebied de Peazemerlannen tot aan de R.J. Cleveringsluizen bij Lauwersoog. Het werkt ligt nu stil, omdat er in de winter (stormseizoen) niet gewerkt mag worden. Volgend jaar wordt de laatste kilometer aangepakt.

Fietspad in de dijk

In de versterkte dijk zit buitendijks een opvallend horizontaal deel. Dat moet bij extreem hoog water golven breken en kan bij mooi weer als fietspad worden gebruikt, zegt Boonstra. Doel is dat fietsers van Den Helder tot aan Delfzijl buitendijks kunnen fietsen, maar het duurt nog jaren voordat dat traject helemaal klaar is.

Grote vlakken asfalt

Opvallend aan de nieuwe dijk zijn de grote vlakken zwart asfalt. Voorheen lag daar gras. ,,Het kan niet anders’’, zegt Boonstra. ,,Het water komt hoger en de dijk is met de nieuwste berekeningen gemaakt.’’

Op de top van de dijk ligt nog wel een groene strook. ,,Daar moest ook asfalt, maar dat vonden we niet mooi. Daarom ligt daar nu een soort open asfaltbeton met daarop een laag grond die we met gras hebben ingezaaid.’’

Maar voor de liefhebber blijft het zicht over de dijk hetzelfde en toch per dag verschillend: de zee, de lucht, het wad en de eilanden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Waddengebied
menu