Inmiddels kun je in Groningen en Drenthe getest worden op het coronavirus: dit moet je weten

Een Indonesische vrouw ondergaat een coronatest in Surabaya, eerder deze maand. Foto Juni Kriswanto, AFP

Iedereen met coronaklachten kan worden getest op het virus. Hoe gaat dat? Hoelang duurt het voor je de uitslag krijgt? En waarom mogen alleen mensen met klachten getest worden? Vijf vragen over het testen.

Hoe werkt het testen?

De GGD heeft in Assen en Groningen een testlocatie. Voor je naar de testlocatie gaat, moet je een afspraak hebben gemaakt. Dat kan via de huisarts of de bedrijfsarts, of rechtstreeks via de GGD. Maandagochtend om 08.00 uur wordt het nummer dat je kan bellen om een afspraak via de GGD te maken bekend gemaakt. Vanaf dan kunnen via de GGD afspraken om te testen worden gemaakt en maandag kunnen er ook meteen testen worden afgenomen. Bij de GGD in Assen kunnen elke dag 200 mensen worden getest. Hoeveel mensen in Groningen kunnen worden getest is nog onbekend.

Als je door de huisarts, bedrijfsarts of GGD aangemeld bent voor een test krijg je via mail meer informatie en kun je zelf een afspraak inplannen. Als je een afspraak hebt, moet je op dat tijdstip met de auto naar de teststraat.

Bij de eerste stop in de teststraat moet je je aanmelden en identificeren. Bij de tweede stop wordt er met een wattenstaafje slijm uit je keel en neus afgenomen. Het slijm wordt naar een microbiologisch laboratorium gestuurd. Onderzoekers kunnen uit het genetisch materiaal van het virus opmaken of iemand op dat moment besmet is. Dit is de zogeheten pcr-test.

Wanneer krijg ik de uitslag?

De volgende dag krijg je de uitslag. Als die positief is  – en je dus besmet bent met het coronavirus  – belt een verpleegkundige van de GGD je. Dan wordt ook een bron- en contactonderzoek uitgevoerd. De contactonderzoeker van de GGD neemt dan contact met je op en bespreekt wat de mogelijke bron van besmetting is en met wie je in contact bent geweest.

Als de uitslag negatief is, krijg je een mail.

Kan ik ook testen of ik al besmet ben geweest?

De GDD’s testen niet of mensen besmet zijn geweest. Deze serologische test wordt nog niet aangeboden. De sneltesten die het RIVM heeft onderzocht zijn niet geschikt om bij mensen te testen of ze al besmet zijn geweest.

Wie betaalt de test?

De kosten van een test die wordt uitgevoerd door de GGD hoef je niet zelf te betalen. Dit wordt betaald vanuit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget.

Iemand met wie ik in contact ben geweest is positief getest, maar ik heb geen klachten. Kan ik dan toch getest worden?

Het landelijke beleid van de GGD en het RIVM is dat alleen mensen die klachten hebben worden getest. Volgens het RIVM en de GGD's is de kans dat je corona hebt zonder klachten erg klein. Daarom kan je je alleen laten testen als je klachten hebt, ook al is een van je huisgenoten positief getest.

Virologen Coretta van Leer en Alex Friedrich van het UMCG zijn het hier niet mee eens. Zij vinden dat ook mensen zonder klachten moeten kunnen worden getest, omdat zij ook besmettelijk kunnen zijn. De kritische virologen vinden dat iedereen die in de buurt is geweest van iemand die corona heeft getest moet worden. ,,De komende maanden moeten we meer testen. Alle mensen met klachten, maar na brononderzoek soms ook mensen zonder klachten'', zei Friedrich zaterdag in deze krant.

Nieuws

Meest gelezen

menu