Vanuit Winschoten gaan Covid-19 test kits de wereld over

Het Amerikaanse bedrijf PerkinElmer verwacht volgende week de eerste testkits voor Covid-19 vanuit zijn nieuwe vestiging in Winschoten de wereld te kunnen oversturen.

Multinational PerkinElmer gaat zijn corona-tests ook in Winschoten produceren. Deze gaan de 
hele wereld over.

Multinational PerkinElmer gaat zijn corona-tests ook in Winschoten produceren. Deze gaan de hele wereld over. Foto: DVHN/Matthijs Sorgdrager

Maandag is het bedrijf begonnen met de inrichting van het nieuwe onderkomen aan de Oostelijke Rondweg. ,,Het moet er wel netjes en goed uitzien voor een beursgenoteerd bedrijf”, stelt directeur Perry Luja.

Winschoten had de beste locatie

Na een zoektocht, waarbij is gekeken naar geschikte panden op zelfs honderd kilometer van Groningen, rolde het voormalig Impag-pand in Winschoten als beste locatie uit de bus. De zoektocht naar een onderkomen was nodig, omdat de vraag naar de testkit nog steeds stijgt.

Nu nog zit PerkinElmer op vier locaties in Groningen. Dat wordt gehalveerd, waardoor naar extra ruimte moest worden uitgekeken. Over cijfers, investering, omzet en aantallen testkits wil Luja het niet hebben, want dat is gevoelige informatie. Maar met het griepseizoen voor de deur en de heersende Covid-19 pandemie die alleen nog maar lijkt toe te nemen, schaalt PerkinElmer op. Nu al worden vanuit de huidige locaties in Groningen miljoenen testkits voor Covid- 19 geproduceerd en wereldwijd gedistribueerd. ,,Vanuit Winschoten gaan de testkits naar vliegvelden in Amsterdam, Brussel en Parijs. Of ze gaan over zee.”

Nu al vacatures

Zestig van de circa honderd medewerkers maken de overstap naar Winschoten en Luja weet zeker dat er uitbreiding in zit. Nu al zijn er meer dan tien vacatures. Sommige vacatures zijn al lastig in te vullen. Bijvoorbeeld die voor chauffeurs die met gevaarlijke stoffen op de weg mogen rijden. Maar Luja denkt alleen in kansen en mogelijkheden.

Winschoten is een prachtige locatie. ,,Met ruim zevenduizend vierkante meter vloeroppervlakte voor productielijn en kantoor is er voldoende ruimte. Ook zijn er prima faciliteiten voor laden en lossen en de regio Winschoten kent amper besmettingen met het coronavirus.”

Met de verhuurder, George Helmers - van de Interwinngroep Winschoten - is een driejarige huurovereenkomst afgesloten. ,,Of we zo lang testkits moeten maken?”, herhaalt Luja de vraag. ,,Nou wat denkt u. Deze pandemie gaat niet zomaar over en daarna komen er weer nieuwe virussen.”

Vanuit Groningen geeft Luja leiding aan de Nederlandse tak van het Amerikaanse concern PerkinElmer met nevenvestigingen in Drachten, Oss en Hoogvliet. Een multinational met 13.000 personeelsleden in 120 landen en een jaaromzet van 2,6 miljard dollar. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van meetapparatuur voor de levensmiddelenindustrie en de medische sector, zoals voor de hielprikjes voor baby’s. In Groningen maakt het gewoonlijk cocktails die radioactieve straling omzetten in licht.

Vijf maanden geleden besloot het hoofdkantoor in Boston zich te storten op het ontwikkelen van een testkit voor Covid-19. De testkits bestaan uit plastic hulpmiddelen en chemische vloeistoffen. Luja gaf eerder aan dat de testkit van PerkinElmer zich onderscheidt door de grote precisie. ,,Dan moet je denken aan minstens twee negens voor de komma, meer dan sommige Chinese testkits. Dat moet ook wel. Anders glippen er te veel besmette mensen doorheen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu