Joshua Camera en jeugdvriend willen bouwen in Leeuwarden maar samenwerking ontaardt in ruzie. Nu staan ze voor de rechter: 'Ga nog eens wandelen met elkaar'

De Groninger vastgoedinvesteerder Joshua Camera is betrokken bij een bouwplan in Leeuwarden dat hij samen met een jeugdvriend opzette. Het project zit op slot, de twee hebben ruzie. Ze troffen elkaar dinsdag voor de rechter.

Twee jaar na het lanceren van de plannen ligt het ‘gat van de Voorstreek’ er nog altijd zo bij.

Twee jaar na het lanceren van de plannen ligt het ‘gat van de Voorstreek’ er nog altijd zo bij. Foto: Google

Voor de plek waar tot 2015 Bever Sport was gevestigd ontwierp architect Silvester Adema twee moderne herenhuizen, met gevels die achttiende-eeuws aandoen. De nieuwbouw biedt plaats aan 46 tot 53 appartementen en koffieketen Doppio toonde interesse voor de benedenverdieping.

Complexe deal

Opdrachtgever is het vastgoedbedrijf Stadsbouw van Groninger Jochem Douwes. Om zijn plannen te kunnen realiseren, sloot hij een complexe deal met zijn geldschieter. Deze Joshua Camera staat in Groningen bekend als een kamerverhuurder die intimidatie en geweld niet schuwt.

Vanwege die reputatie stelde Douwes voor om de naam Camera maar uit de stukken te laten. Dat zou immers alleen maar gedoe opleveren bij de vergunningaanvraag. Daarmee is Stadsbouw wel juridisch, maar geen economisch eigenaar geworden van het vastgoed.

Troosteloos

Tenminste, over dat vraagstuk wordt nu druk geprocedeerd. Met als gevolg dat het zo verguisde gat in de Voorstreek er nog net zo troosteloos bij staat als twee jaar terug. Dinsdag troffen beide zakenpartners elkaar voor een kort geding op de Leeuwarder rechtbank.

Douwes eist dat Camera zijn conservatoir beslag van het binnenstadpand afhaalt, zodat de bouwplannen eindelijk los kunnen. ,,Het wantrouwen is tot een dieptepunt gedaald’’, merkt Douwes advocaat Jasper van Gameren op.

Hij vertelt dat de tegenpartij zelfs documenten en handtekeningen heeft vervalst om het gelijk aan zijn kant te krijgen. Om het tegendeel te bewijzen huurde Camera’s raadsman Jeroen Knot zelfs het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau in. De opponenten hechten daar dan weer geen enkel geloof aan.

Immens dossier

Rechter Jeff Biesma vindt die vervalsingskwestie ook maar van marginaal belang. Hij heeft het immense dossier twee keer moeten lezen om alle lijnen te ontwarren. Om het nog ingewikkelder te maken, speelt er ook nog een betalingskwestie met SHP Bouwbedrijven uit Grou.

De rechter vraagt hoe het toch zo ver heeft kunnen komen. ,,Ik had nooit verwacht dat dit er uit zou komen’’, antwoordt Joshua Camera. ,,Jochem is getuige op mijn bruiloft geweest. Hij had de sleutel van mijn huis. ik vertrouwde hem.’’ Later op de gang vertelt hij dat ze elkaar kennen uit de tienerjaren.

Om de Voorstreek-kwestie uit te praten zijn de twee al eens vier uur wezen wandelen in het Vondelpark in Amsterdam, Camera’s huidige woonplaats. Douwes beaamt het relaas van zijn vriend. Maar dit is zakelijk, zegt hij. ,,Ik wil dit project tot een goed einde brengen en daarvoor moet dat beslag eraf.’’

‘De zuurstof is op’

De rechter constateert dat beide partners er in beginsel vanuit gingen dat Camera het nieuwbouwpand uiteindelijk in eigendom zou krijgen. Biesma wijst ook op de torenhoge rentelasten die Douwes moet betalen. ,,De financier lacht zich rot’’, reageert Camera. ,,De advocaten lachen zich ook rot. Ik wil alleen mijn kosten terug.’’

,,U verstikt elkaar’’, constateert Biesma. ,,Op een zeker moment is, bij de een wat eerder dan bij de ander, de zuurstof op.’’ Hij stelt zijn vonnis uit, zodat beide kemphanen toch nog een keer kunnen proberen er onderling uit te komen. ,,Maak een wandeling’’, stelt de rechter voor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu