'Vattenfall aast voor bouw groot windpark op polders Oldambt'

Energieconcern Vattenfall peilt hoe de lokale en provinciale politiek denkt over de komst van een windpark in de Oldambtster polders bij Klein Ulsda.

Dat stelt de Partij voor het Noorden die met de energieproducent en -leverancier om tafel heeft gezeten. Vattenfall zoekt draagvlak voor de komst van meer wind op land. Het had de PvhN uitgenodigd en kwam met de locatie ten oosten van Blauwestad en Beerta op de proppen.

De enkele uren durende ontmoeting kwam deze week aan de orde tijdens de raadsvergadering van de gemeente Oldambt. Kirsten Bos van de Partij voor het Noorden zegt: ,,Vattenfall liet weten dat ze het grondgebied Oldambt zeer geschikt vindt. Wij denken daar anders over.’’ Ook de Statenfractie van PvhN sprak met het energieconcern.

Engelkens wil belangstelling niet bevestigen

Bos vroeg wethouder Gert Engelkens (PvdA) of de interesse van Vattenfall bij hem bekend is. Engelkens ging daar niet op in en zei deze vraag schriftelijk te zullen beantwoorden.

De gemeente Oldambt moet zich nog uitspreken over de eigen energiestrategie en die van de regio Groningen. Daarbij is het de vraag hoeveel opwekking van duurzame energie in de provincie mogelijk moet zijn.

De gemeenten hebben het in hun gezamenlijke Regionale Energie Strategie (RES) over 5,7 terawattuur in 2030. Dat is optelsom van plannen en voornemens, waarvan een deel wel maar een aanzienlijk deel niet of nauwelijks in gang is gezet. De RES is het stuk waar ‘Den Haag’ voor de uitvoering van het Klimaatakkoord met smart op wacht.

De gemeente Oldambt is nog lang niet zover. In Finsterwolde liep het uit de hand toen mensen te hoop liepen tegen een plan voor een zonnepark. In potlood staat geschreven dat de gemeente maximaal 100 hectare wil vergunnen voor zonneparken. Grote windparken zijn in het Oldambt taboe, terwijl daar voor 700 hectare wensen zijn voor wind op land.

Grote windparken zijn in Oldambt taboe

Wethouder Engelkens legde uit dat het gemeentebestuur in december met een visie komt voor zonneparken en kleine windmolens. Over een groot windpark valt met de gemeente niet te praten. Energieconcerns vinden Groningen een zeer interessante provincie voor het duurzaam opwekken van energie. Helemaal als aan grote windparken ook omvangrijke zonneparken worden toegevoegd. De opgewekte stroom kan met behulp van dezelfde gereserveerde ‘stopcontacten’ via het netwerk van TenneT worden getransporteerd naar de rest van het land.

Woordvoerder Robert Portier van Vattenfall zegt dat er geen concrete plannen zijn in de gemeente Oldambt. ,,We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe locaties en spreken met landeigenaren. We peilen de interesse. Meer is het nog niet.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu