Veel belangstelling op Grote Markt in Groningen voor FvD-lijsttrekker Thierry Baudet; politie verricht twee aanhoudingen (update)

Op de Grote Markt in Groningen luisteren honderden mensen naar lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD). De politie heeft twee aanhoudingen verricht.

Het gaat om een man die eieren gooide naar de bus van Forum van Democratie. Politiewoordvoerder Paul Heidanus laat aan stadsblog Sikkom weten dat hij is opgepakt voor baldadigheid en meegenomen naar het bureau. De politie hield een andere persoon aan die ervan door ging toen agenten hem wilden controleren. Heidanus: ,,Collega’s hebben hem achterhaald en aangehouden, maar het bleek een verwarde man te zijn zonder verdere intenties.”

Forum voor Democratie is bezig met een campagnetour door het land. Baudet noemt deze tour de ‘vrijheidskaravaan’. De FvD-lijsttrekker is dinsdag in Groningen en sprak zaterdag onder meer in Appingedam en Emmen.

In de stad sprak de FvD-lijsttrekker over de coronacrisis en ook over Europa. Hij stelde dat het Noorden opdraait voor de schulden van het Zuiden. Baudet kon rekenen op applaus toen hij opriep te stoppen met de coronamaatregelen.

Duw en getrek

Bij de bijeenkomst worden spandoeken opgehouden door de Anti-Fascistische (AFA). Baudet sprak de AFA aan met ‘die idioten daar achter’. Er ontstond wat duw en getrek toen een FvD-aanhanger een megafoon probeerde af te pakken van twee vrouwelijke leden van de Jonge Socialisten Groningen.

De FVD’er - oud-bobsleeër Arend Glas uit Groningen - die de megafoon probeerde af te pakken zei: ,,Ik heb niks tegen tegendemonstranten. Afgelopen weekend in Appingedam waren die er ook en dat ging prima. Nog leuk mee gesproken achteraf. Maar hier staan ze met een megafoon er doorheen te schreeuwen, dat moet je gewoon niet doen.”

Behalve Baudet kwamen ook Johan Talsma en Nynke Koopmans, kandidaat-Kamerleden uit Friesland, aan het woord. F orum voor Democratie riep de aanwezigen aan het begin van de bijeenkomst op om voldoende afstand te houden. Eerder werd de partij verweten dat de coronamaatregelen niet goed werden nageleefd.

Nieuws

Meest gelezen

menu