Veel cafés direct open als het mag, dus vrijdagnacht al in plaats van zaterdag

Veel horecabedrijven laten geen gras groeien over de verruiming van de coronamaatregelen. Ze gaan in de nacht van vrijdag op zaterdag -direct na middernacht- open.

Foto:

Foto: Corné Sparidaens

,,We gaan vrijdag om 1 minuut over twaalf open en dat hoor ik van de meeste bedrijven’’, zegt horecaondernemer Marcel Levee van in het uitgaanscentrum rond het Poeleplein in de Groninger binnenstad.

Eerder

De heropening komt een dag eerder dan veel mensen verwachtten. Het leek er aanvankelijk op dat nachtzaken zaterdagavond voor het eerst sinds lange tijd weer tot na 22 uur open zouden blijven. Die dag gaat een streep door de verplichte corona-sluitingstijd.

,,Maar de zaterdag begint vrijdagavond al om 24 uur. Daar wachten we graag even op’’, zegt Levee. Hoeveel bedrijven dat doen en welke regels ze toepassen, is onduidelijk. Bedrijven die overdag al open zijn, gaan vrijdagavond om 22 uur eerst voor twee uur dicht.

Bar-restaurant Gusto en borrelcafé Oblomov hanteren vrijdagnacht vrije toegang met 1,5 meter afstand, zegt Levee. ,,Voor de feestcafés Klein Amsterdam en Shooters is dat geen doen. Daar vragen we een test- of vaccinatiebewijs aan de deur.’’

Stress

Twister, een van de grotere danscafés in het uitgaanscentrum van de stad, blijft dicht. ,,Na 15 maanden stilstand moeten we de heropening binnen zes nachten zien te regelen. Dat is tamelijk plotseling. Als je bezoekers meteen weer de kwaliteit van weleer wilt bieden, moet er een hoop gebeuren en gecontroleerd worden. Achter de schermen is overal veel stress. Je moet met personeel opschalen, koelmonteurs zien te vinden en de leveranciers hebben het ook druk.’’

Bij café-restaurant Time Out kijkt Dick Jager uit naar zondag, als Oranje-fans op negen schermen kunnen zien hoe de voetballers het doen in Boedapest. Hij sluit niet uit dat mensen in alle euforie opstaan bij een winnende goal in de laatste minuut.

Opgelucht

,,Staan en juichen zijn niet toegestaan, maar moeilijk tegen te houden. Het is even juichen en weer zitten. Maar de winnende goal op dat moment? Dan hou je het niet tegen. Die spanning hou je’’, zei hij woensdag in de uitzending van DVHN Live .

Jager is blij en opgelucht dat hij er weer op volle kracht met zijn personeel tegenaan kan, maar is tegelijkertijd ook een beetje huiverig voor het eerste ‘losse’ weekend. ,,Ik denk dat er veel spanning is en toch ook een opgewonden uitgaanspubliek. En het vele alcoholgebruik. Ik verwacht niet zozeer agressie, maar kan men die grote hoeveelheden alcohol wel op? Ik vermoed dat veel mensen daar aan moeten wennen. Aan de andere kant bestaat er bij mij geen twijfel over de goede aanwezigheid van politie in de stad om alles in goede banen te leiden.”

Jager zegt in zijn zaak de coronaregels goed te handhaven. ,,Ik heb een groot vloeroppervlak en iedereen zit aan een tafel. Ik zorg ervoor dat er niet acht mensen aan een vierpersoonstafel zitten en vraag altijd of mensen uit eenzelfde huishouden komen. Of het dan ook zo is? Ik ga ervan uit dat klanten eerlijk zijn. De deuren staan open. Ik ga geen discussie met ze aan.”

Te vroeg

UMCG-viroloog Bert Niesters vreest het weekeinde niet, maar denkt wel dat de stap van volledig openen te vroeg komt. ,,Het is begrijpelijk, maar er zijn een paar miljoen mensen nog niet gevaccineerd. Ik had liever een paar weken gewacht tot meer mensen zijn geprikt.”

Een nieuwe lockdown zit er volgens Niesters niet in. ,,Steeds meer mensen zijn geprikt en daarmee ook beschermd tegen de deltavariant. De situatie is niet te vergelijken met die van een jaar geleden. We zien geen grote stijging van besmettingen, het vaccin redt ons uit de crisis. ”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu