Veel horecamedewerkers in Groningen vond tijdens corona een baan in een andere branche, maar het gros van het personeel wil terug de horeca in. 'Dolgraag zelfs'

Arnoud en Alex bij Brasserie Groen op de eerste avond afgelopen maand dat de horeca open mocht tot 22 uur. Foto: Corné Sparidaens

De horeca in Groningen kampt weliswaar met besmettingen en quarantaine, maar er is ook goed nieuws. Het gros van het personeel dat tijdens corona elders werk vond, wil terug de horeca in.

,,Dolgraag zelfs’’, zegt eigenaar Wies van ‘t Slot van uitzendbureau 365Werk dat onder meer banen bemiddelt voor de horecasector.

,,Veel mensen zijn vanuit de horeca gaan werken bij bijvoorbeeld de GGD, in de schoonmaak of een supermarkt tijdens corona. We zien dat bijna iedereen terug wil naar z’n oude werk in de horeca.’’

Dynamiek van het werk

Van ‘t Slot verklaart dat door de dynamiek van de horeca. ,,Je werkt er in een team, het draait om gezelligheid, je bent onderdeel van de zaak. Het is de hele dag actief, je hebt contact met gasten en collega’s, je moet lopen, soms rennen. Mensen die van de horeca houden, doen dat liever dan de hele dag stil zitten achter een bureau.’’

Vorig jaar leek het er even op dat de horeca personeel voorgoed zou verliezen aan andere branches. Omdat cafés, restaurants en hotels dicht waren vanwege corona, zocht personeel z’n heil elders. Terugkeer naar de horeca lag niet voor de hand, was toen het idee. Dat is 180 graden gedraaid.

Dicht, beperkte openingsuren of harder werken

,,Het probleem in de horeca zit ‘m momenteel in de besmettingen en de quarantaines onder het personeel’’, zegt Van ‘t Slot. Dat verzuim in combinatie met de personeelskrapte - die al bestond vóór corona - maakt dat sommige horecazaken tijdelijk dicht zijn. Zoals restaurant De Uurwerker in Groningen dat de bezetting niet rond krijgt.

Van ‘t Slot laat weten dat veel zaken het probleem oplossen door een dag in de week te sluiten, de openingstijden te beperken of het personeel extra hard te laten werken.

Ook restaurant Buurman & Buurman aan de Rodeweg sloot zondag z’n deuren vanwege personeelstekort. Café de Wolthoorn draaide de deur ook op slot, net als Grand Café Groningen.

Ramp

Horeca-adviseur Joris van Berkel zegt nooit eerder zo veel vacatures op zijn site Horeca Groningen te hebben gezien; 224 om precies te zijn. ,,Het gros van de reacties op de vacatures komt van buitenlandse studenten’’, zegt hij.

Hij is blij dat er gereageerd wordt, want de horeca kampt met besmet personeel. ,,Niemand is er ziek van, maar je moet wel verplicht thuis blijven. Dat is een ramp voor de horeca, bovenop het financiële debacle dat er al is. Ik vrees dat corona nog heel lang nazingt in de horeca.’’

Nieuws

menu