Veel hypotheekleed in bevingsgebied

Foto: ANP/Lex van Lieshout

Veel huiseigenaren in het aardbevingsgebied zijn bang voor problemen met hun hypotheek door de waardedaling van hun woning. Bij veel woningbezitters is het hypotheekbedrag hoger dan de WOZ-waarde van hun huis.

Dat blijkt uit ‘Gegijzeld in eigen huis’, een onderzoek van de Rijksuniversteit Groningen onder ruim vijfhonderd leden van de Groninger Bodem Beweging.

Vooral door de aardbevingen staan veel huizen in het gasgebied onder water. Volgens onderzoeker prof George de Kam is het opvallend dat problemen vaker voorkomen bij jonge huiseigenaren. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat zij nog relatief weinig hebben afgelost.

Waardedaling

Bewoners melden dat het lastig is hun hypotheek aan te passen doordat het onderpand minder waard is geworden. Dat merken ze bijvoorbeeld wanneer ze met hun bank een nieuwe rentevaste periode af willen spreken. Uit het onderzoek blijkt dat hoe zwaarder de aardbevingsschade is, hoe groter ook de kans op waardedaling.

Huiseigenaren in het gasgebied zijn ook bang met een restschuld te blijven zitten bij verkoop van hun woning. Alom zijn er financiële zorgen over de oude dag, doordat de eigen woning vermoedelijk niet tegen een goede prijs verkocht kan worden. Kinderen van huiseigenaren maken zich bezorgd over de vererving van in waarde gedaalde huizen.

Te weinig begrip

Veel ondervraagden vinden dat banken te weinig begrip tonen voor hun zorgen. De meerderheid is matig tevreden over de opstelling van hun bank wanneer contact wordt gezocht om problemen te bespreken.

De onderzoekers pleiten voor regelingen om de hypotheekproblemen in het aardbevingsgebied op te lossen. Ook willen ze dat hypotheekverstrekkers meer begrip tonen en klanten beter tegemoet komen als die in de problemen komen.

De waardevermindering van huizen moet ook gecompenseerd worden, aldus de onderzoekers. Eventuele compensatie hiervoor zou ook besteed kunnen worden aan het aflossen van de hypotheek.

Nieuws

menu