Veel meer WW-uitkeringen in Groningen dan jaar geleden (ondanks lichte afname in juli)

Foto: Archief DvhN

Het aantal inwoners van de provincie Groningen met een WW-uitkering is in de maand juli licht afgenomen. Ten opzichte van een jaar geleden werden echter veel meer meer uitkeringen verstrekt.

Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.

Ten opzichte van 2019 zijn 28,9 procent (2275) meer WW-uitkeringen verstrekt in de provincie Groningen. Het UWV schrijft dit toe aan de stijging van de WW in de eerste maanden na de corona-uitbraak.

In de maanden maart tot en met mei verloren vooral veel jongeren met een uitzendcontract, oproepcontract of tijdelijk contract hun baan.

Lichte afname in juli

In totaal werden in juli 10.148 WW-uitkeringen verstrekt in de provincie Groningen. Daarmee daalde het aantal uitkeringen in juli met 1,3 procent (130 uitkeringen).

(Tekst leest door onder de tabel)

De daling is te danken aan de grote rol van het seizoen in de ontwikkeling van de WW. In juli is het hoogseizoen in sectoren als landbouw, groenvoorziening, horeca en bouw. Veel uitzendkrachten, kelners en barpersoneel, schilders en personeel van hoveniersbedrijven vinden tijdelijk werk in een van deze sectoren.

In het onderwijs verloren juist veel leraren hun baan omdat tijdelijke contracten aan het eind van het schooljaar zijn beëindigd.

De daling deed zich vooral voor onder jongeren. Zij hebben vaker een kortdurende uitkering en werken vaker op tijdelijke basis in seizoenswerk.

Nieuws

menu