Veel meer besmettingen met corona, maar bijna niemand belandt meer in het ziekenhuis of gaat dood aan het virus. Hoe kan dat?

Een coronatest. Archieffoto Foto: Marcel Jurian de Jong

Het aantal mensen dat positief getest wordt op het coronavirus neemt snel toe, ook in Noord-Nederland. Maar er gaan niet of nauwelijks mensen aan dood en het aantal ziekenhuisopnames vanwege Covid-19 is ook bijzonder laag. Vier vragen aan hoogleraar Bert Niesters, viroloog in het UMCG.

Is er een zwakkere variant van het coronavirus actief?

,,Daar zijn geen aanwijzingen voor. Wereldwijd zijn er nog steeds heel veel ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Er zijn nog veel doden in landen als de Verenigde Staten, Brazilië en India. We zitten nu op ruim negenhonderdduizend doden wereldwijd en we gaan binnenkort helaas de miljoenste dode zien.’’

Gaat er dan in Nederland of Europa misschien een mildere variant rond?

,,Nee, het is in principe nog steeds hetzelfde virus. Er zijn wel kleine mutaties maar de werking van het virus blijft grotendeels hetzelfde. We weten wel beter dan in het voorjaar hoe we mensen die ernstig ziek worden moeten behandelen. Met bloedverdunners, de virusremmer remdesivir en dergelijke.’’

Maar er zijn op dit moment echt véél minder ernstig zieke covid-patiënten dan in het voorjaar.

,,Dat komt doordat er nu ook veel meer jongeren getest worden. In het voorjaar werden groepen die niet ernstig ziek worden vrijwel niet getest. Veel mensen die positief getest worden, hebben dus alleen lichte klachten. En je ziet dat veel ouderen en mensen met een zwakke gezondheid in hun eigen beschermende bubbel leven.

Veel ouderen zijn bang voor het virus en houden zich heel goed aan de hygiëneregels. Daardoor lopen de echte risicogroepen het nu minder op. Ze houden afstand, wassen hun handen en dragen ook regelmatig mondkapjes. Ze kijken uit om niet met hun kleinkinderen in contact te komen en vieren verjaardagen bijvoorbeeld via de webcam.’’

Zouden de vele jongeren die nu besmet raken niet als een soort beschermende schil kunnen werken? Als er onder jongeren groepsimmuniteit optreedt kunnen zij immers ook ouderen niet besmetten.

,,Het blijkt dat immuniteit tegen dit virus niet heel lang werkt, al heb je waarschijnlijk wel veel langer een beschermende werking van je T-cellen. Maar daar moet nog veel onderzoek naar gedaan worden.

Belangrijker nog, als die groepsimmuniteit onder jongeren beschermend zou werken, dan zouden we in andere jaren ook weinig ziekenhuisopnames en sterfgevallen door de griep hebben moeten zien. Toch zagen we de afgelopen winters wel veel opnames en sterfte onder ouderen door de griep.

Een interessant bij-effect van de coronamaatregelen is trouwens dat door het afstand houden er in landen op het zuidelijk halfrond ook veel minder influenza is dan andere jaren. Het is interessant wat we daarvan gaan merken als het hier winter wordt.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu