Onderzoek in Drents-Groningse Veenkoloniën wijst uit: veel meer geld en aandacht nodig om kinderen uit armoede te loodsen

Voor Sinterklaascadeautjes of zelfs de dagelijkse boodschappen is in veel families geen geld meer, en soms al generaties lang. Dat patroon is lastig te doorbreken, blijkt uit onderzoek in de Drents-Groningse Veenkoloniën.

Voor Sinterklaascadeautjes of zelfs de dagelijkse boodschappen is in veel families geen geld meer, en soms al generaties lang. Dat patroon is lastig te doorbreken, blijkt uit onderzoek in de Drents-Groningse Veenkoloniën. Foto: Archief DvhN

Het huidige aanbod aan zorg en hulpverlening is niet genoeg om te voorkomen dat tienduizenden families in Groningen en Drenthe van generatie op generatie in armoede leven. Om dit traditionele patroon te doorbreken is veel meer én blijvende aandacht en geld nodig, óók van het Rijk.

Dat is één van de belangrijkste conclusies uit een vijf jaar durend onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar ‘overerfbare’ armoede in de Drents-Groningse Veenkoloniën. In deze regio leven in totaal 14.000 gezinnen vaak al generaties lang onder de armoedegrens, blijkt uit de studie in opdracht van de beide provinciebesturen.

Armoede neemt gestaag toe ondanks alle pogingen patroon te doorbreken

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's