Veel nieuwe banen bij SOOOG

FOTO PIXABAY

Stichting Openbaar Onderwijs Oost-Groningen (SOOOG) investeert de komende vijf jaar drie miljoen euro extra in onderwijs, gebouwen en onderhoud.

Op de centjes gelet

SOOOG heeft de laatste jaren goed op de centjes gelet en daardoor kan nu extra worden geïnvesteerd. ,,Een inhaalslag is het zeker niet”, legt directeur Jaap Hansen uit. ,,De achterliggende jaren heeft iedereen goed onderwijs gehad. De kwaliteit is niet in het geding geweest.”

Banen

Op het personele vlak gaat de SOOOG zich flink roeren. ,,Voor het nieuwe schoolseizoen hebben we 27 fulltime vacatures. De laatste jaren hebben we niet zoveel vacatures kunnen aanbieden. Sinds 2009 hebben we vooral gebruik gemaakt van pay rollers. Mensen op wie we altijd konden rekenen, maar die we geen vast contract konden aanbieden. Uit deze groep zullen we zeker mensen aannemen en een vaste baan aanbieden. Eindelijk kunnen we ze belonen en zekerheid bieden.”

Hansen verwacht dat uit de groep pay rollers zeker zeventien mensen een vaste baan krijgen. ,,We zullen dus nog tien mensen van buitenaf moeten aantrekken.”

Op dit moment heeft de SOOOG 287 mensen in dienst die in totaal 193 fulltime banen invullen op 26 basisscholen in Oldambt, Pekela en Bellingwedde.

Krimpcijfers

Hansen was vooral behoudend met het aantrekken van nieuwe onderwijzers, omdat hij eerst inzicht wilde hebben over de exacte krimpcijfers. ,,Je kunt wel mensen een vaste baan aanbieden, maar als je daarvoor te weinig geld krijgt doe je het ook niet goed.” De vooruitzichten zijn zelfs zo goed dat er een PlusPool komt. Een club van ongeveer tien mensen die inzetbaar is zodra er ziekte is. ,,Ze worden niet pas opgeroepen als er mensen absent zijn, maar werken wekelijks en krijgen ook salaris. Ja, dat is een vetrandje, mede tot stand gekomen vanwege ons goede boekhouden.”

Jaarlijks krijgt het SOOOG 20 miljoen euro. Maar dat bedrag daalt, omdat er nu ook de wetenschap is dat het aantal leerlingen ook daalt van 3150 naar ongeveer 2900. ,,Dat betekent dat we op termijn ook twee scholen moeten sluiten.’’

De SOOOG wil de komende jaren ook inzetten op duurzaamheid. Dat betekent dat bepaalde scholen worden voorzien van zonnepanelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu