Analyse: Veel oud zeer ligt ten grondslag aan buitenspel zetten PvdA in Eemsdelta

Binnen een week was informateur Anno Wietze Hiemstra eruit: de nieuw te vormen bestuurscoalitie in de gemeente Eemsdelta is het meest kansrijk zonder inbreng van de PvdA.

Be Schollema

Be Schollema Foto: archief DVHN

Volgens voorman Bé Schollema, nu wethouder in Loppersum, kan het buitensluiten van zijn PvdA niet gegrond zijn op programmatische verschillen met andere partijen. ,,Over inhoudelijke zaken is nog met geen woord gesproken’’, zei Schollema zaterdag in deze krant. Waarin schuilt dan het motief voor Anno Wietze Hiemstra en Lokaal Belang Eemsdelta – met 11 zetels verreweg de grootste partij – om de PvdA als de op een na grootste partij (5 zetels) zo snel al de deur te wijzen?

Schollema heeft gelijk: de argumenten zijn meer emotioneel dan inhoudelijk van aard. Alleen in Loppersum zit de PvdA op dit moment aan de knoppen in het college van B en W. In Appingedam en Delfzijl blazen de sociaaldemocraten in de oppositie hun partijtje mee. De toon die de PvdA-fracties van Appingedam en Delfzijl hierbij vooral het afgelopen jaar aansloegen, viel bij sommige coalitiepartijen in de drie gemeenten niet altijd in goede aarde. De grootste kritiek gaat uit naar PvdA-fractievoorzitter Joop van der Lei die in de raad van Appingedam fel uithaalde toen de miljoenentekorten bij werkvoorzieningschap Fivelingo ter sprake kwamen.

Bestuurlijke capaciteiten in twijfel getrokken

Zijn snoeiharde kritiek op de rol van de dagelijkse bestuursleden van Fivelingo, de wethouders Annalies Usmany (Appingedam, Lokaal Belang) en Meindert Joostens (Delfzijl, ChristenUnie) kwam hard aan. ,,Van der Lei, beoogd PvdA-fractievoorzitter in Eemsdelta in het geval lijsttrekker Schollema wethouder was geworden, trok de capaciteiten van de Fivelingo-bestuurders ronduit in twijfel’’, zegt een ingewijde.

Die harde opstelling van de PvdA is met name Lokaal Belang, die bij de coalitieonderhandelingen als grootste partij nu eenmaal leidend is, niet in dank afgenomen.

Met name in Delfzijl werkt Lokaal Belang (voorheen Fractie 2014) even eendrachtig als eensgezind samen met CU, CDA en VVD. Tussen deze coalitiepartijen is volop chemie. Voor Lokaal Belang is het avontuur te groot om een van deze vertrouwde coalitiepartners in te ruilen voor de PvdA. Zeker gezien de grote opgaven die in de nieuwe gemeente, zoals het wegwerken van een miljoenentekort op de begroting.

Loppersum Vooruit tweemaal gepasseerd

Ook bij het Lopster smaldeel van Lokaal Belang zit oud zeer. In Loppersum is de plaatselijke partij Loppersum Vooruit opgegaan in Lokaal Belang. Alle drie keren dat Loppersum Vooruit in de afgelopen twaalf jaar deelnam aan de verkiezingen, kwam zij als grootste partij uit de stembusstrijd. Maar alle drie keren vielen voorman Geert-Jan Reinders en zijn Loppersum Vooruit bij de coalitieonderhandelingen buiten de boot. De ‘lokalen’ rekenen dit Schollema en zijn PvdA, als het gaat om de laatste twee coalitieonderhandelingen, hard aan.

Daarmee lijkt het erop dat het buitenspel zetten van de PvdA in de nieuwe gemeente Eemsdelta een oude rekening is die nog moest worden vereffend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu