Een plaggenhut in Oude Pekela? 'Je kunt er net zo goed een wigwam neerzetten'. Zo wordt de historie van de Veenkoloniën verkwanseld

Willem Foorthuis uit Groningen is op een missie. Het hardnekkig gevestigde beeld dat de Drents-Groningse Veenkoloniën symbool zijn voor armoede moet de wereld uit. En snel. ,,Onze regio heeft het probleem dat het geen geheugen heeft”, betoogt de in Nieuwe Pekela geboren historicus.

Toen de scheepvaart hoogtij vierde, was elk tweede huis in Wildervank een winkeltje.

Toen de scheepvaart hoogtij vierde, was elk tweede huis in Wildervank een winkeltje. Foto: Jaspar Moulijn

,,Nederland is een veenland. Overal waar je open water ziet van enige omvang, zie je een veenplas.” De ontginning bracht welvaart naar de stad. En vice versa, want de schrale zandgronden werden bemest met drek uit de stad. ,,Er is altijd heel veel geld verdiend aan en in het veen.” De welvaart van de stad Groningen is er mede op gebouwd, zij exploiteerde haar koloniën, er ontstond een wereldwijde scheepvaart, slimme ondernemers groeiden uit tot groot-industriëlen. Maar toch wordt het veen vooral geassocieerd met armoede en slechte leefomstandigheden. Geheel ten onrechte vindt Willem Foorthuis.