Veendam gemeente met meeste vaccinaties in Groningen, Eemsdelta minste. Bekijk hier de aantallen per gemeente

Veendam is tot nu toe de Groningse gemeente met het hoogste aantal gevaccineerden en Eemsdelta telt het laagste aantal inwoners met een coronaprik.

Foto:

Foto: ANP

Dat blijkt uit cijfers van de GGD Groningen. Het gaat om voorlopige aantallen die volgens de GGD nog maar heel weinig zeggen. De vaccinatiecampagne is immers nog bezig. De cijfers van de GGD zijn ook nog niet compleet. De huisartsen hebben iedereen tussen de 60 en 65 jaar geprikt en veel 75-plussers zijn door hun verpleeg- of verzorgingshuis gevaccineerd, en die getallen zijn in bijgaande cijfers nog niet opgenomen.

De verwachting van de GGD-directie en andere beleidsmakers was vooraf dat de vaccinatiegraad wat lager zou worden in gemeenten met traditioneel wat meer inwoners met een lage opleiding. Dat is slechts zeer ten dele terug te zien in de cijfers. De gemeenten Pekela en Westerwolde hebben weliswaar een wat lagere opkomst maar andere gemeenten in Oost-Groningen zoals Oldambt en met name ook Veendam hebben juist een prima opkomst.

Bovendien blijken landelijk en internationaal groepen met een migratie-achtergrond en streng-christelijke groepen minder geneigd zijn een prik te nemen. Dat is mogelijk een verklaring voor de wat lagere opkomst in Eemsdelta, maar in het Westerkwartier is de opkomst juist weer heel gemiddeld.

Verder valt in de kaart op dat jongere groepen, beneden de 40 jaar, in de stad Groningen wat vaker een vaccin nemen dan diezelfde leeftijdsgroepen buiten de stad. Door het grote aantal studenten in de stad vertekent het beeld wat. Hoger opgeleiden laten zich doorgaans vaker vaccineren, maar jongere groepen zijn juist later aan de beurt gekomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu