Veendam houdt afval in eigen hand

Wethouder André Hammenga

Veendam besluit de afvalinzameling zelf te blijven doen. Voor bijna 600.000 euro worden twee nieuwe vuilniswagens aangeschaft. Het geld is al gereserveerd.

Het college van burgemeester en wethouders heeft gewikt en gewogen. ,,Moeten we de huisvuilinzameling uitbesteden of moeten we die zelf weer oppakken?’’, zegt wethouder André Hammenga (CDA). De vraag werd niet zomaar gesteld. ,,De huidige vuilnisauto’s waren aan vervanging toe. Dan komt de discussie wat te doen? We hebben onze situatie bekeken en onderzocht hoe het in andere gemeenten gaat. Uiteindelijk hebben we besloten om ons wat huisvuilinzameling betreft niet aan te sluiten bij een samenwerkingsverband met andere gemeenten, maar om de inzameling zelf te blijven doen.’’

Voordelen

Door als gemeente zelf de touwtjes in handen te blijven houden, verwacht de wethouder voordelen voor de inwoners van de gemeente Veendam. ,,We kunnen veel flexibeler te werk gaan. Zo kunnen we eigen auto’s gemakkelijker extra routes laten rijden als dat nodig is om bijvoorbeeld vergeten huisvuilcontainers op te halen. Ik denk dat het wat de de kosten betreft gunstig zal uitpakken voor de gemeente.’’ De aanbesteding voor de aanschaf van twee zogeheten zijladers (per auto 285.000 euro) is de deur uit.

Samenwerken

Het zelf vuilnisauto's bij de weg houden heeft geen verdere gevolgen voor het Samenwerkingsverband afvalstoffenverwijdering Oost- en Zuidoost-Groningen (SOZOG). Veendam werkt er in samen met Pekela, Oldambt, Stadskanaal en Vlagtwedde, Bellingwedde, Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. De SOZOG beheert namens de gemeenten de contracten voor de verwerking van restafval en gft-afval. Het ‘grijze’ restafval wordt verwerkt bij afvalverwerker Suez (voorheen Sita). Het groente-, fruit- en tuinafval gaat naar OGAR in Oude Pekela en wordt daar gecomposteerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu